Így érd el, amit akarsz!
5 hatékony érvelési módszer
Ahhoz, hogy az élet bármely terén elérd a célod, tudnod kell, hogyan győzheted meg leginkább a másikat. Segítünk.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor befolyásolni akarsz valakit, bizonyára neked is megvan a kedvenc stílusod. Természetesen, ha úgy adódik, más stílust is használsz, de nem olyan sűrűn, mint amennyire kellene, és az is valószínű, hogy főbb stresszhelyzetekben azonnal vissza is térsz kedvenc stílusodhoz. Ez azonban nem a legjobb megoldás.

Ahhoz, hogy elérd, amit akarsz, többféle stílussal kell tisztában lenned, és rugalmasan kell kezelned azokat.

A következőkben megismerheted az öt befolyásolási stílust, valamint azt, hogy mikor és hogyan használd őket.

A dominancia hatalma

Amikor ezt a stílust alkalmazod, a saját igényeidet helyezed előtérbe, és kevésbé veszed figyelembe másokéit. Akkor hasznos, amikor a helyzet egyértelműen irányítást követel. Egy olyan ügy mellett való kiállást jelent például, amelyben hiszel, vagy amikor fontos, hogy a másik pontosan tudja, mit is akarsz valójában. Ez a stílus alkalmazandó akkor is, amikor nincs idő habozásra.

Hátránya

Ha általában fontosabb számodra az, hogy igazad legyen, mint a népszerűség, akkor viszonylag könnyen hozhatsz népszerűtlen döntéseket. Ráadásul nem biztos, hogy ezzel el is éred a célod: sok helyzetben csak ellenállást teremtesz, ami ellenszegülés vagy távolmaradás formájában jelentkezhet.

A partneri viszony

A befolyásolás során ezt a stílust akkor használd, ha rendkívül fontos számodra az együttműködés, és hiszel abban, hogy lehetséges olyan eredményre jutni, amelyben a saját és a másik fél akarata egyenlő mértékben érvényesül. Ilyenkor áldozz elég időt a másik nézeteinek megismerésére, még akkor is, ha ez visszajelzésekkel jár. Ezt a stílust érdemes a magánéletben a legtöbbször alkalmazni, hiszen ez alkalmas a leginkább arra, hogy segítse az egészséges, hosszú távú kapcsolatok kiépítését.

Hátránya

A stílus használatával feltételezed, hogy a rábeszélésre végtelen idő áll rendelkezésre, csakhogy ez nem biztos, hogy így van. Sőt, az is lehet, hogy a másik fél nem ugyanannyira elkötelezett a kapcsolat iránt, mint te, és kihasználja a jóindulatodat.

Másoké az elsőbbség

Ezzel a stílussal előtérbe helyezed mások igényeit, a sajátjaidat pedig a háttérbe. Ezt a stílust olykor veszít-nyer stílusként is emlegetik: te veszítesz, a másik fél pedig nyer.

Ez akkor hasznos módszer, ha a másik önbizalmát akarod növelni, és megfelelő lehet az önzetlenség bizonyításához, továbbá fontos a hosszú távú kapcsolatok megőrzéséhez, illetve fenntartásához. Hasznos lehet abban az esetben, ha a szóban forgó téma nem érint mélyen gyökerező értékeket, és a kérdés nem halálosan fontos a számodra.

Hátránya

Ha túl gyakran vonulsz vissza, a másik úgy gondolhatja, hogy képtelen vagy a felelősségteljes döntések meghozatalára, a kemény, de szükséges döntésektől pedig egyenesen meghátrálsz. Arról nem is beszélve, hogy ezzel annak a lehetőségét is elszalasztod, hogy érvényre juttasd az akaratod.

Az alkudozás

Ezen stílus általános jellemzője a kompromisszumra való hajlandóság: lemondasz néhány olyan dologról, amit akartál, ugyanakkor elvárod ugyanezt a másik féltől is. Ezt akkor célszerű bevetni, ha mindkét fél tudja, hogy rövid távú a kapcsolat, és nem forognak kockán fontos elvek. Akkor is megfelelő lehet, amikor a célok nem világosak, csak később körvonalazódnak: mindkét fél győzelemként könyvelheti el a döntést.

Hátránya

Ha ez a domináns stílusod, bizonyára büszke vagy a saját zsenialitásodra és bájodra, mellyel a válsághelyzeteket kezelni tudod. Csakhogy beleeshetsz abba a csapdába, hogy kompromisszumot keresel akkor is, amikor sokkal jobb lenne ragaszkodni az érveidhez, illetve több időt áldozni a másik meggyőzésére - vagy éppen beadni a derekad.

A visszavonulás

Akkor megoldás ez az eredendően óvatos befolyásolási stílus, amikor fennáll az elhamarkodott döntéshozás lehetősége, melynek katasztrofális hosszú távú következményei lehetnek.

Például, ha fontos információk hiányoznak, jobb visszavonulni. Akkor is megfontolandó, amikor a másik fél jóval erősebb érvekkel él, és valóban hasznosabb visszakozni.

Hátránya

Ha a visszavonulás a domináns stílusod, képes vagy meglátni a valódi veszélyeket, melyek fölött mindenki más elsiklik. Ám sokkal valószínűbb, hogy egy idő után meg sem kérdezik majd a véleményed, vagy gyávaságként értelmezik az olyan dolgok miatti aggodalmad, melyek esetleg elromolhatnak.

Cikkünk megírásában a Scolar Önfejlesztő Program Befolyásolási képesség című könyve segített.

Ezt is szeretjük