Így előzd meg, hogy ellopják a PIN-kódod: a csalók 3 legújabb módszere

A trükkös PIN-tolvajok egyre találékonyabbak.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Korábban a bankkártyacsalásokat kivédő általános jó tanács kimerült abban, hogy óvd a kártyád az idegen kezektől, és ne tárold a hátlapjára ragasztva a PIN-kódod, a mai visszaélések viszont sokszor olyan profik és komplex módon szervezettek, hogy már nem elegendő, ha a hagyományos módszerek ellen felvértezed magad.

Míg az amatőr tolvaj a kártya és PIN kettősére utazik, addig a profinak elég csupán a kódod és a mágnescsíkon tárolt adat, a plasztiklapot már gyerekjáték megkreálnia. Íme, három módszer, melyet mostanában gyakran vetnek be az adatvadász bűnözők - így védd ki őket!

Árulkodó hőnyomok

A San Diegó-i Egyetem kutatói hívták fel a világ figyelmét a legújabb PIN-kódszerző módszerre, mely hőkamera segítségével egyszerűen képes beazonosítani, ujjaddal mely billentyűket érintetted, ráadásul a sorrend is felderíthető.

Készpénzfelvételkor ugyanis bepötyögve a számsort az ujjak hőnyomot hagynak a billentyűzeten, amelyet beazonosítva a tolvajok pillanatok alatt megszerezhetik a féltve őrzött PIN-t. A kódfejtés esélyeit befolyásolja, milyen erősen nyomod a gombot, de a környezet és saját testhőmérsékleted függvénye is, mennyire járhat sikerrel a hőnyomvétel.

Anyagra vonatkozó vizsgálatokat is végeztek a kutatók, amelyből kiderült, hogy a fém alapú billentyűzeten teljesen hatástalan a kamerás azonosítás, ugyanis itt pár másodpercen belül eltűnnek a hőnyomok, míg a műanyag gombokon tovább kimutathatók.

Bár ebben az esetben is csökkennek az esélyek, minél később hagyod el az automata környékét: gépelés után tíz másodperccel 80%, de másfél percet követően már csak 20% a beazonosítás lehetősége. Te is trükközhetsz, ha pötyögés közben a használt számsoron kívül több gombot is érint az ujjad.

Bankos ál-mailek

Gyakran támadnak interneten a PIN-tolvajok a legkülönbözőbb agyafúrt módszereket alkalmazva. Az egyik ilyen, amikor a kártyádat kibocsátó bank nevében küldenek egy e-mailt, és a hitelesnek tűnő levélben kérik a kártyád adatait, esetleg a netbank-szolgáltatáshoz szükséges belépési adatokat, kódokat.

Előfordul, hogy az üzenet tartalmaz egy, a bankod oldalára mutató linket is, melyre rákattintva persze a csaló által létrehozott és üzemeltetett hamis bankos weboldalra jutsz. Első ránézésre nem láthatsz különbséget, de amikor a felhasználónév és a jelszó bepötyögése után hibaüzenetet kapsz, esetleg problémát észlelve újra kell gépelned az adatokat, kezdhetsz gyanakodni.

Nagy valószínűséggel ugyanis a kártyád adatai épp azokban a percekben vándorolnak át a csalóhoz. Épp ezért, ha használod a netbankot, mindig ügyelj arra, hogy kézzel írj a címsorba, és ne linkről indulj! A hasonló elektronikus leveleket vagy telefonhívásokat pedig mindig fogadd szkepszissel: a PIN-re legfeljebb ATM-nél vagy vásárlásnál lesz szükséged, a bankod nem fogja kérni tőled mailben.

A shopping ára

Az Ebay és az egyéb internetes shoppingpiacok korában egyre többen választják a kényelmes vásárlás ezen alternatíváját. De persze az adathalászok sem restek, és igyekeznek kihasználni minden lehetőséget és kiskaput. Ugyan az Ebay-en működő Pay Pal fizetési rendszer biztonsága miatt nem kell aggódnod, előfordulhat, hogy az eredetihez hasonló álhonlapokat hoznak létre.

Ezeket a legegyszerűbben úgy tudod lefülelni, ha megnézed a honlap biztonsági tanúsítványát. Persze szemfüles alkalmazottak is akadnak, akik hozzáférhetnek a webáruház adatbázisában tárolt kártyaszámokhoz - megfelelő kezekbe juttatva ezek is veszélyesek lehetnek. A legegyszerűbb védekezési mód a netes vásárlások esetében, ha a bankodtól igényelsz egy netkártyát.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ez úgy működik, mint egy elektronikus pénztárca, csak internetes tranzakcióknál érvényes, a visszaélési kockázatot pedig minimálisra csökkenti. A bank a gyanús engedélykéréseket azonnal visszautasítja, ha pedig nem tartasz rajta nagy összeget, csak vásárlás előtt utalsz pénzt a bankszámládról a netkártyádra, egy ellopnivaló fillérhez sem jutnak hozzá a bűnözők.

Ért már ilyen vagy hasonló atrocitás?

Ezt is szeretjük