Végeláthatatlan várólisták: végre találtak megoldást!
Eddig miért nem jutott eszükbe?
A kórházak egyszerű módon csökkentenék a várólisták hosszát.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A korábbi várólista-csökkentési programoknak köszönhetően már 13 ezerrel kevesebben várnak tervezhető műtétekre, de még mindig hosszú a lista. A Kórházszövetség a napokban új megoldási javaslattal állt elő.

Idén április óta azokban a kórházakban, ahol a leghosszabbak a várólisták, lehetőség van arra, hogy a szokásos számhoz képest több műtétet végezzenek el.

A cél, hogy a kisebb beavatkozásoknál két-három hónapnál, a nagyobb ortopédiai műtéteknél pedig fél évnél ne kelljen többet várniuk a betegeknek. Csakhogy annak, aki fájdalmakkal él a tönkrement csípője miatt, a fél év is rengeteg idő.

Egyszerű a megoldás

A Kórházszövetség most úgy segít a helyzeten, hogy megengedi a betegeknek és az intézményeknek, hogy más kórházat válasszanak a műtétre, mint ahová az előjegyzésük szól. Azokat a forrásokat ugyanis, amiket az intézmények arra kaptak, hogy 2015-ben több műtétet végezzenek el, nem minden kórházban használták ki eddig.

Így ezek a kórházak tehermentesíteni tudnák azokat az intézményeket, ahol viszont koppanásig elköltötték már a több műtétre adott pénzt, és még így is sokan várnak különböző beavatkozásokra.

Az elképzelés pofonegyszerűnek tűnik, tulajdonképpen nem is szól másról, mint hogy oda menjenek a betegek megműttetni magukat, ahol van erre kapacitás. Csakhogy ehhez kellenek maguk a páciensek is: annak a Zalaegerszegen élő betegnek például, aki 2016 nyarára kapott időpontot térdműtétre, rá kellene magát szánnia, hogy Szekszárdon végeztesse el a beavatkozást - még az idén.

Több kórház közül választhatunk

Hogy hol van szabad kapacitás, arról a Kórházszövetség közzétett egy listát - ezeknek a kórházaknak mindegyike vállalja, hogy a saját várólistájára felvett betegeken kívül máshonnan is fogad műtétre várókat. Szürkehályogműtétet ugyan egyedül a SOTE vállal Budapesten, de térd- és csípőprotézis-műtét esetén egy tucat intézmény közül lehet választani.

Ráadásul az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kifizeti az utazási költségeket is, ha a beteg hajlandó máshová utazni a műtét kedvéért.

Ezt is szeretjük