Így láttak a jövőbe a maják: tudósok kutatják különleges képességeiket

Vajon van valami, amit a maják jobban tudtak nálunk? Ezt feltételezik a pszichikus képességeikről.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
Vajon van valami, amit a maják jobban tudtak nálunk? Ezt feltételezik a pszichikus képességeikről.

A majáké volt az egyik legrejtélyesebb civilizáció, amelynek titkait még ma is sokan próbálják felfedni.

Kik voltak, honnan jöttek, és mi az üzenetük számukra? Sokakat foglalkoztattak ezek a kérdések az elmúlt nagyjából kétszáz évben, mióta a maják iránt való érdeklődés felerősödött.

A drezdai kódex

Több írásos emléküket a drezdai kódex őrzi, és ebben található asztronómiai ismereteik dokumentációja is - vagyis a naptárjuk, amely a világvégéről szóló híreszteléseknek is táptalajt adott.

A drezdai kódex feltehetően a 11-12. században keletkezett, de nem kizárt, hogy egy korábbi dokumentum másolata, ahogyan az is valószínűsíthető, hogy későbbi betoldások is akadnak benne.

Így aztán nem egyértelmű, hogy mi minden köszönhető ebből a majáknak, de az tény, hogy valóban sokrétű asztronómiai ismerettel rendelkeztek, és virágzott náluk az asztrológia tudománya. Ismerték az Orion Nebulát, a Vénusz pontos fényszögváltozásait, és előre jelezhették a napfogyatkozásokat és a fontos bolygóállásokat.

Mindez nem minden kutató szerint ér fel azonban komoly jóslattal, mert a maják ismeretei vallásos köntösben jelentek meg. Abban viszont valószínűleg nem tévedtek, hogy 2012 fontos csillagászati változást hoz a Föld életében.

Idén decemberben ugyanis a Nap és a Föld a lehető legközelebb kerül a Tejút középpontjához, így az ott található fekete lyukhoz is. Ez 25 800 évente történik meg, így egyelőre fogalmunk sincs, mi minden várható.

Öt világkorszak

A kódex szerint a maják civilizációjuk időtartamát különböző korszakokra osztották, és úgy tartották, hogy az ötödik napkorszakban élnek, amely időszámításunk előtt nagyjából 3114-ben kezdődött, és 2012. december 22-én ér véget. Hitük szerint ez katasztrófákkal és rombolással ér véget, ahogyan az előző korszakok is, melyekről őseik hagyták rájuk a tudást. Az utókornak azonban nehéz elválasztani, hogy melyek a tényszerű, illetve melyek a mitológiai információk.

A külső lélek

A kutatókat nemcsak az adatok, hanem a maják gondolkodása is érdekelte. Michael D. Coe arra volt kíváncsi, milyen módszerekkel próbáltak bepillantást nyerni a jövőbe, és rendelkeztek-e a mai emberénél fejlettebb pszichikus képességekkel. Kultúrtörténeti tanulmányai alapján Coe arra a következtetésre jutott, hogy mint több ősi népnél, a majáknál is élt a hit, hogy az uralkodó rendelkezik egy második énnel, vagy külső lélekkel, ami valamilyen állat formájában rejtőzik egy biztonságos helyen, és az álmokban lehet vele kapcsolatba lépni.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ő szolgáltatja az információkat nemcsak a jövőről, hanem más, az emberi szem számára láthatatlan világokból is. Ezért az alvásra és az álmokra a maják különös tisztelettel és figyelemmel tekintettek. Arra használták őket, hogy a jövőbe lássanak, illetve a jelent értelmezzék általuk.

Ezt is szeretjük