Így láttak a jövőbe a maják: tudósok kutatják különleges képességeiket

Vajon van valami, amit a maják jobban tudtak nálunk? Ezt feltételezik a pszichikus képességeikről.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
Vajon van valami, amit a maják jobban tudtak nálunk? Ezt feltételezik a pszichikus képességeikről.

A majáké volt az egyik legrejtélyesebb civilizáció, amelynek titkait még ma is sokan próbálják felfedni.

Kik voltak, honnan jöttek, és mi az üzenetük számukra? Sokakat foglalkoztattak ezek a kérdések az elmúlt nagyjából kétszáz évben, mióta a maják iránt való érdeklődés felerősödött.

A drezdai kódex

Több írásos emléküket a drezdai kódex őrzi, és ebben található asztronómiai ismereteik dokumentációja is - vagyis a naptárjuk, amely a világvégéről szóló híreszteléseknek is táptalajt adott.

A drezdai kódex feltehetően a 11-12. században keletkezett, de nem kizárt, hogy egy korábbi dokumentum másolata, ahogyan az is valószínűsíthető, hogy későbbi betoldások is akadnak benne.

Így aztán nem egyértelmű, hogy mi minden köszönhető ebből a majáknak, de az tény, hogy valóban sokrétű asztronómiai ismerettel rendelkeztek, és virágzott náluk az asztrológia tudománya. Ismerték az Orion Nebulát, a Vénusz pontos fényszögváltozásait, és előre jelezhették a napfogyatkozásokat és a fontos bolygóállásokat.

Mindez nem minden kutató szerint ér fel azonban komoly jóslattal, mert a maják ismeretei vallásos köntösben jelentek meg. Abban viszont valószínűleg nem tévedtek, hogy 2012 fontos csillagászati változást hoz a Föld életében.

Idén decemberben ugyanis a Nap és a Föld a lehető legközelebb kerül a Tejút középpontjához, így az ott található fekete lyukhoz is. Ez 25 800 évente történik meg, így egyelőre fogalmunk sincs, mi minden várható.

Öt világkorszak

A kódex szerint a maják civilizációjuk időtartamát különböző korszakokra osztották, és úgy tartották, hogy az ötödik napkorszakban élnek, amely időszámításunk előtt nagyjából 3114-ben kezdődött, és 2012. december 22-én ér véget. Hitük szerint ez katasztrófákkal és rombolással ér véget, ahogyan az előző korszakok is, melyekről őseik hagyták rájuk a tudást. Az utókornak azonban nehéz elválasztani, hogy melyek a tényszerű, illetve melyek a mitológiai információk.

A külső lélek

A kutatókat nemcsak az adatok, hanem a maják gondolkodása is érdekelte. Michael D. Coe arra volt kíváncsi, milyen módszerekkel próbáltak bepillantást nyerni a jövőbe, és rendelkeztek-e a mai emberénél fejlettebb pszichikus képességekkel. Kultúrtörténeti tanulmányai alapján Coe arra a következtetésre jutott, hogy mint több ősi népnél, a majáknál is élt a hit, hogy az uralkodó rendelkezik egy második énnel, vagy külső lélekkel, ami valamilyen állat formájában rejtőzik egy biztonságos helyen, és az álmokban lehet vele kapcsolatba lépni.

Ő szolgáltatja az információkat nemcsak a jövőről, hanem más, az emberi szem számára láthatatlan világokból is. Ezért az alvásra és az álmokra a maják különös tisztelettel és figyelemmel tekintettek. Arra használták őket, hogy a jövőbe lássanak, illetve a jelent értelmezzék általuk.

Ezt is szeretjük