2 féle ember létezik a tudósok szerint: ha ez a típus vagy, hosszabb lesz az életed
Mindenhonnan elkésel, vagy hamarabb érkezel?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Biztosan neked is van olyan ismerősöd, aki rendszeresen elkésik mindenhonnan, sőt, lehet, hogy te magad is mindig kicsúszol az időből.

Ez nem a hanyagság számlájára írható: tudósok rájöttek, hogy az emberek alapvetően kétféleképpen érzékelik az időt - személyiségtípusuktól függően.

A- vagy B-típus vagy?

A The Wall Street Journalben megjelent tanulmány szerint kétféle személyiséget különböztethetünk meg. Az egyik az A-típus, aki jellemzően mindig pontos, az élet minden területén precíz és célorientált. A másik a B-típus, aki általában elkésik, ráérős, és sokszor lemarad a feladataival.

Míg az A-típus kevésbé stresszes, mert mindig képes betartani a határidőket, a B-típus azért szerencsés, mert a másik csoporthoz képest hosszabbnak érzékeli a perceket, sőt, az egész életét. Persze ennek hátrányai is vannak: a tudósok szerint azok, akik rendszeresen késnek, nem tudják felmérni előre, hogy egy tevékenység mennyi időt vesz igénybe, és az ő belső órájuk szerint egy perc nem 60, hanem 77 másodpercből áll.

Ezzel szemben az A-típus átlagosan 58 másodpercnek érez egy percet, így ő nemcsak pontos, de sokszor előbb is érkezik, és előbb végez a feladataival a kitűzött időpontnál.

Mit tehetsz, ha mindig késel?

A Texasi Egyetem professzora, Sam Gosling szerint a B-típusú személyiségekkel türelmesebbnek kell lenni, ugyanis nem igazán tudják befolyásolni ezt a sokszor igen kellemetlen tulajdonságukat. Megoldás lehet, ha mindig órához igazítod a teendőidet, minden tevékenységedre megszabsz magadnak egy bizonyos időtartamot, amit nem lépsz túl, és akár telefonos jelzést állítasz be, hogy tudj róla, ha letelt a keret.

Még így is nehéz lehet betartani a menetrendet, de megéri kipróbálni, hiszen sokkal nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb leszel, ha nem kell mindig rohannod, attól félve, hogy nem érsz be a munkahelyedre vagy lemaradsz a vonatról.

Ezt is szeretjük