Mától másként járnak a vonatok: változik a menetrend a MÁV-nál és a BKK-nál is
A húsvéti hosszú hétvégén módosult menetrend szerint vehető igénybe a közösségi közlekedés.

vonat
beauty and style
Top olvasott cikkek

Változik a vonatok menetrendje a húsvéti hosszú hétvégén. Március 29-én a pénteki, 31-én és április elsején az ünnepnapi, 2-án a vasárnapi, 3-án pedig a szokásos munkanapi menetrend szerint közlekednek a vonatok - tájékoztatta a MÁV csütörtökön az MTI-t. A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a társaság arra kéri az utasokat, hogy váltsanak (a vonatokon akár mobiltelefonon is bemutatható) 10%-os kedvezményű e-vonatjegyet.

Az automatánál vásárolt jegyeknél 5, a menetrendi keresőben @ jellel jelölt, csúcsidőn kívüli vonatokra legalább száz kilométer távolságra váltott e-vonatjegyekre pedig 20%-os kedvezményt kapnak az utasok - tették hozzá. Kitértek arra is, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) döntése nyomán március 30-ától nő azoknak a csúcsidőn kívül közlekedő vonatoknak a száma, amelyekre olcsóbb e-vonatjegyet lehet váltani.

A húsvéti hosszú hétvégétől így megkétszereződik, naponta csaknem százötvenre nő a kedvezménnyel igénybe vehető, úgynevezett peremidős járatok száma. A gyermekek, a kis- és nagycsaládok, a tanulók, a diák- és felnőttcsoportok, a nyugdíjasok is élhetnek a szokásos kedvezményekkel. A 26 éven aluliak 33%-os kedvezménye március 29-én, csütörtökön 10 órától április 2., hétfő éjfélig vehető igénybe - közölték.

Tavaly a húsvéti ünnepi forgalom ideje alatt 452 ezren váltottak jegyet, ami egy szokásos hétvégéhez képest 6%-kal több utazást jelent. Idén a tavaszi szünet március 29-én kezdődik, ezért csütörtökön is csúcsforgalom várható a pályaudvarokon. A tavaszi szünet utolsó napján, 3-án is nagy utasforgalomra számít a vasúttársaság: akkor a helybiztosítással közlekedő vonatok átlagos kihasználtsága még a húsvéthétfőinél is magasabb lehet - írták.

Bővebb tájékoztatás a MÁV-csoport honlapján érhető el, de hívható a Mávdirekt telefonos ügyfélszolgálata is a +36 (1) 3 49 49 49-es telefonszámon. Telekom-hálózatból hívható a +36 (30) 499 4999-es, Telenor-hálózatból a +36 (20) 499 4999-es, Vodafone-hálózatból a +36 (70) 499 4999-es szám.

A cikk az ajánló után folytatódik

A héten a Budapesti Közlekedési Központ is közölte, hogy menetrendváltozásra kell számítani a húsvéti hosszú hétvégén. Szünetel a megszokott teljes vonalas pótlás a 3-as metrón, ugyanakkor Újpest-Központ és a Lehel tér között ebben az időszakban is pótlóbusz jár. Nagypénteken, március 30-án az ünnepnapi menetrend lesz érvényben.

Március 31-én, szombaton a szombati, április 1-jén, húsvétvasárnap és 2-án, húsvéthétfőn az ünnepi menetrendet kell figyelni. A március 29-ről 30-ra, 30-ról 31-re és 31-ről április 1-re virradó éjszaka a 2-es és a 4-es metró a megszokott módon hosszabb üzemidővel, éjjel fél egyig közlekedik.

Képek: MTVA/Jászai Csaba

Álomszép húsvéti ajtódíszek házilag

A legegyszerűbb úgy tudatni másokkal, hogy mennyire készülsz már a húsvéti ünnepekre, ha díszítesz. Csodaszép ablakdíszek is készíthetők, de, ha nem szívesen akadályozod a kilátást, jobb az ajtódísznél maradni. A koszorú formájú ajtódísz alapját a legcélszerűbb vékony, hajlékony faágakból megfonni, és dróttal vagy szalaggal összekötözni a végeit - mutatjuk a további teendőket.

Ezt is szeretjük