20%-kal olcsóbb lehet a vonatjegy, ha így veszed: 800 forintot is spórolhatsz
Néhány héten belül olcsóbbak lesznek az e-vonatjegyek.

sinek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Olcsóbbak lesznek a magyarországi vasúttársaságok e-vonatjegyei decembertől, az automatás vásárlásoknál 5%-os lesz a kedvezmény, az otthon nyomtatott vagy mobileszközön bemutatott menetjegyeké 10%-ra nő december 10-től, a MÁV-START egyes járataira pedig 20%-kal csökkentheti az e-jegy árait - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium - NFM - az MTI-vel.

Emlékeztettek rá, hogy a személyszállító vasúttársaságok 2013 óta kínálják 3%-kal olcsóbban az otthon nyomtatott vonatjegyeket, a minisztérium jóváhagyásával pedig újabb kedvezményeket vezethetnek be az elektronikus csatornákon értékesített menetjegyekre. A MÁV-START minden ötödik utasa önkiszolgáló rendszerben vásárolja meg menetjegyét - írták.

December 10-től érvényes

Az utasok a menetrendváltástól - december 10-től - 5%-kal olcsóbban vásárolhatják meg, vagy vehetik át jegyeiket jegykiadó automatából. A díjcsökkenés nemcsak az alaptarifában, hanem az egyéb kedvezményekre, felárakra is érvényesíthető. A kinyomtatott vagy mobileszközön bemutatott menetjegyek a jelenlegi három helyett 10%-kal lesznek olcsóbbak. Az elővétel lehetőségét a vasúttársaságok már december 8-tól megnyitják.

A szolgáltatók egyes alacsonyabb kihasználtságú járataikra 20%-kal olcsóbban kínálhatják az e-vonatjegyeket. A kedvezményes körbe elsősorban az utazási csúcsidőn kívüli, jellemzően hajnalban, késő este, szombat délután vagy vasárnap délelőtt közlekedő vonatok kerülhetnek be. A vasúti rezsicsökkentésben érintett járatok a menetrendekből egyértelműen azonosíthatóak lesznek.

Többek közt ezeket a vonalakat érinti

A nagyarányú kedvezménnyel várhatóan a Budapest-Szombathely-Zalaegerszeg, Budapest-Tapolca, Budapest-Nagykanizsa-Keszthely, Budapest-Pécs, Budapest-Sátoraljaújhely-Eger, Budapest-Záhony, Budapest-Lökösháza, Budapest-Szeged viszonylatokon legalább 100 kilométer távolságra közlekedő egyes vonatok utasai élhetnek.

A fejlesztési tárca a bevezetés után egy évvel a vasúttársaságokkal közösen értékeli majd a kedvezményrendszer jelentős bővítésének hatásait, eredményeit, mérlegeli az indokolt finomhangolás lehetőségeit - jegyezték meg. Felhívta a minisztérium a figyelmet arra is, hogy a helyközi közlekedés alaptarifái 2010 óta változatlanok, a kormány a vasúti regionális tarifák és a megyei matrica bevezetése után újabb eszközök bevetésével csökkenti a családok közlekedési kiadásait.

Ezt is szeretjük