Húsvét és hamvazószerda 2018-ban: mikor lesz, és meddig tart?

Most megtudhatod, mikorra esik húsvét és hamvazószerda 2018-ban.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A húsvét a keresztény közösségek egyik legfontosabb mozgó ünnepe, ami annyit jelent, hogy a kezdete és a vége minden évben más napra esik. Időpontja a holdtól függ: húsvét vasárnapja a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni első vasárnap. A tavaszi napéjegyenlőség ideje március 21., ehhez igazítják a húsvét időpontjának megállapítását. 

Idén a negyvennapos húsvéti előkészületi időszak február 14-én kezdődik - erre a napra esik hamvazószerda -, és március 29-én ér véget. A húsvéti ünnepkör jelentéséről összeállításunkból sok érdekességet megtudhatsz, sőt, izgalmas programokat is mutatunk az ünnepek idejére.

A húsvét legfontosabb üzenete

A húsvét egyike az egyház mozgó ünnepeinek, mely a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni vasárnapra esik, rendszerint március 22. és április 25. közé. Hamvazószerda pedig a húsvét vasárnap előtti negyvenedik napot, egyben a nagyböjt kezdetét jelenti.

A húsvét értelme ellenben legalább olyan sokféle lehet, mint amilyen sokfélék maguk az emberek. Legegyszerűbben talán úgy lehetne definiálni, ahogy annak idején Micimackó tette a szeretettel: azt nem betűzik, hanem érzik. Ahogyan arról egy korábbi cikkünkben már olvashattál, a húsvét a legnagyobb keresztény ünnep, hiszen a megváltásról szól. Ugyanakkor van itt még más is: a feltámadás, az újjászületés.

Persze manapság az ember figyelmét könnyen elterelhetik a hímes tojások és a csokinyuszik, de, ha mélyen a lelkébe néz, rájöhet, hogy a húsvét a beteljesülő kívánságok ünnepe, amikor a sötétséget felváltja a fény: a halál után végre ismét életre kel a világ. Ebben a szellemben sokkal jólesőbb érzés lehet tojást festeni, húsvéti kalácsot sütni, ajtódíszeket aggatni a bejárati ajtóra, vagy csak egyszerűen a csiripelő madarakat hallgatni reggelente egy csésze kávé mellett.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hamvazószerda és virágvasárnap

A nagyböjt első napja a katolikus hitvilág szerint a hamvazószerda, ami a farsangi időszak lezárulása utáni első nap. Ezt a húshagyó kedd előzi meg: ilyenkor lehet utoljára húst enni, mielőtt hosszú megvonásba kezd az ember. Bár a nagyböjt negyven napig tart, ez valójában kevesebb, mert a vasárnapok még ez idő alatt is kivételt képeznek: ilyenkor ugyanúgy lehet húst enni, mint addig. 

Virágvasárnappal zárul a közel hathetes időszak, és ugyanezzel a nappal megkezdődik a nagyhét. Idén március 29-én lesz a virágvasárnap - mint mindig, pontosan egy héttel húsvét vasárnapja előtt. Arról, hogy miért pont negyven napig tart a böjt, egy korábbi cikkünkből még többet megtudhatsz.

Húsvét és hamvazószerda 2018-ban

Idén húsvét április 1-re esik, hamvazószerda pedig február 14-re. Jövőre ez valamivel későbbre tolódik, 2019-ben ugyanis április 21-én ünnepeljük a húsvétot, míg hamvazószerda reggelére március 6-án ébredünk majd. Ha kíváncsi vagy, ezen az oldalon 2031-ig megtalálod a mozgó ünnepek dátumait.

Hagyományőrző húsvéti programok

Ha valahová, akkor Hollókőre mindenképp érdemes ellátogatni, ahol a színes húsvéti programokon keresztül megelevenednek a legszebb magyar népszokások és hagyományok. Bővebb információt ezen az oldalon találsz.

Húsvéti tavaszvárás a Kápolnapusztai Bivalyrezervátumban: amennyiben szívesen töltenéd az ünnepeket a Balaton körül, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága mindenkit szeretettel vár egy vidám tavaszi-húsvéti foglalkozásra a Kápolnapusztai Bivalyrezervátumba! A részvétel ingyenes, még több infóért kattints ide!

Húsvéti Nyuladalom Siófokon: ezúttal sem telhet el húsvét fesztivál nélkül Siófokon, ahol megannyi színes családi programmal, kiváló zenei koncertekkel és rengeteg meglepetéssel várnak. A programok ingyenesen látogathatók, részletesebb tudnivalókat pedig itt találhatsz.

Ezt is szeretjük