Erre még nem volt példa a NASA történetében! Nézd meg, hol születtek a csillagok!

Minden eddig látottnál távolabbi galaxisokról készültek fotók.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minden eddig látottnál távolabbi galaxisokat sikerült lefotóznia - több mint tízmilliárd évvel ezelőtti állapotukban - a Hubble űrteleszkópnak.

Az által sikerül a fotó, hogy egyes hatalmas galaxiscsoportok tömegvonzása úgy viselkedik, mint az optikai lencse: megvilágítja és felnagyítja a mögötte rejtőző égitesteket.

Torz tükör

Az első kép előterében egy, a Szobrász csillagképben lévő hatalmas galaxiscsoport, az Abell 2744 színpompás spirális és elliptikus galaxisai láthatók.

A Pandora becenevet kialakulásának különös és drámai történetéről kapta, mely az űrhajósok számára sok új jelenséget tárt fel - tudósított a BBC hírportálja az Amerikai Csillagászati Társaság - ASA - 223. találkozóján Washingtonban tartott előadásról.

A felvételek az univerzum minden eddiginél távolibb vidékeiről a Hubble határvidékek - Frontier Fields - elnevezésű programja során készültek, és az Arxiv szerveren, a tudományos munkák online adattárában tették közzé őket.

Az Abell 2744 galaxiscsoport gigantikus gravitációs ereje úgy működik, mint a vidámpark némely torz tükre: optikai lencseként meghajlítja, megvilágítja és felnagyítja a háttérben megbúvó tárgyak képét. A Hubble felvétele csaknem háromezer galaxist fedezett fel az Abell lencséje segítségével a galaxiscsoport mögött.

A felvételek legtávolabbi galaxisa tízszer-hússzor halványabb, mint bármelyik, amit eddig észleltek. Noha az Abell lencsehatása következtében fényesebbek, képük elmosódott, elnyújtott és kettőzött - mint a vidámpark tükréből visszatekintő arcok.

A nagy jelentőségű fotó az amerikai űrkutatási hivatal - NASA - Spitzer és Chandra űrtávcsöveinek képeivel együtt új megvilágításba helyezheti a galaxisok és a fekete lyukak keletkezését.

Itt születtek a csillagok

A második felvételen négy fénylő, fiatal galaxist fedeztek fel, melyek 13,2 milliárd éve, csak ötszázmillió évvel az ősrobbanás után léteztek. Közülük a legfényesebbikben 50-szer olyan gyorsan születtek a csillagok, mint ma a nála 20-szor nagyobb Tejútrendszerben.

- A világegyetem életének 96%-án utaztunk keresztül, amikor ezeket a galaxisokat felfedeztük - tette hozzá a csillagász. A Hubble harmadik felvételén azok az eddig nem látott galaxisok tűnnek fel, amelyekről úgy tartják, számlájukra írható a legtöbb ma látható csillag születése.

Több mint tízmilliárd éve létezett az az 58 kisméretű, halvány fényű galaxis, amelyek a képen feltűntek. A Hubble számára észrevétlenek maradtak volna, ha a Nagy Medve csillagképhez tartozó, óriási Abell 1689 galaxiscsoport tömegvonzásának optikai hatása fel nem fedi őket.

Vakok és gyengénlátók is érzékelhették

- Mindig tartottunk attól, hogy csak a jéghegy csúcsát, vagyis a távoli galaxisok közül csak a legfényesebbeket fedezzük fel. Úgy véljük, a világegyetem hajnalán a csillagok olyan galaxisokban születtek, amelyeket általában egyáltalán nem láthatunk, most azonban felfedeztük őket, és bízunk abban, hogy a jéghegy víz alatti részét találtuk meg vele - hangsúlyozta Brian Siana csillagász.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A konferencián azt is bemutatták, hogyan kívánják a vakok és gyengénlátók számára is érzékelhetővé tenni a Hubble felvételeit: háromdimenziós változatukon az égi jelenségeket más-más tapintású textúrák képviselték.

Fotók: NASA

Ezt is szeretjük