Szinte mindenki fogyasztja, pedig borzasztóan káros: a kutatók szerint felgyorsítja az öregedést

Ez a napi szinten fogyasztott anyag gyorsíthatja a biológiai öregedést.

A hozzáadott cukor hatása az öregedésre
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek fogyasztása gyorsíthatja a biológiai öregedés folyamatát, ez pedig még akkor is így van, ha az étrendben nagyrészt egészséges fogások kapnak helyet - világítottak rá az amerikai kutatók a JAMA Network Open tudományos lapban megjelent publikációjukban.

Az már régóta köztudott, hogy a cukorfogyasztás káros a szervezet egészségére nézve, növeli az elhízás esélyét, a zsigeri zsír mértékét, a krónikus megbetegedések - így a szív- vagy a cukorbetegség - kialakulásának kockázatát, de a fogszuvasodást is elősegíti.

A hozzáadott cukor hatása az öregedésre

A Berkeley Egyetem kutatói a hozzáadott cukor fogyasztásának eddig nem ismert negatív hatására is rámutattak: felgyorsítja a biológiai öregedést. A kutatás 342 középkorú nő bevonásával zajlott, és arra az eredményre jutott, hogy azok, akik jelentős mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszert fogyasztottak, idősebb sejtekkel rendelkeznek.

A résztvevők napi 60-300 gramm cukrot fogyasztottak, majd a nyálmintáikat megvizsgálva derült ki, hogyan változott meg a DNS biológiai öregedésért felelős része. Arra a következtetésre jutottak, hogy minél több hozzáadott cukrot vitt be valaki a szervezetébe, annál gyorsabban zajlottak a sejtek epigenetikai változásai, még akkor is, ha az étkezés magas vitamin- és antioxidáns-tartalmú volt.

Az eredmények tehát azt sugallják, hogy a hozzáadott cukor az egészséges élelmiszerekhez képest jelentősen felgyorsítja az epigenetikai változásokat, függetlenül attól, hogy egyébként az ember egészségesen táplálkozik-e.

A cikk az ajánló után folytatódik

Miért félünk attól, amit nem ismerünk?

Hogyan formálja a mesterséges intelligencia a mindennapjainkat?

A Femina Klub októberi vendége Rab Árpád trend- és jövőkutató lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a mesterséges intelligencia rejtelmeiről beszélget. Vajon hogyan fog alakulni a világunk a mesterséges intelligencia térhódításával? Milyen szerepe lesz az AI-nak mindennapjainkban?

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. október 24. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Úgy vélik, ez egyfajta magyarázatot jelenthet arra, miért tűnhet úgy, hogy egyes emberek gyorsabban vagy lassabban öregszenek másoknál, noha a tényleges koruk megegyezik. A cukorbevitel ezen hatása egyelőre nem került a figyelem középpontjába. Korábbi cikkünkből megtudhatod, mi mindent tesz a testtel a nagy mennyiségű cukorfogyasztás.

A Science Alert cikkében Barbara Laraia kutató úgy fogalmaz, hosszú távon napi 10 grammal kevesebb cukor bevitele 2,4 hónappal forgathatja vissza biológiai óráját. Mivel a kutatás rövid időszakot ölelt fel, és a sejtek epigenetikai változásai napszakonként is eltérhetnek, a témában további vizsgálatok szükségesek.

Nagyon sokan isszák, pedig növelheti a demencia kockázatát - Mindenképp zárd ki, ha védenéd az agyadat

Egy 2023-ban végzett kutatás szerint egyes italok gyakori fogyasztása szorosan összefügg a demencia kialakulásával.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük