Szinte mindenki fogyasztja, pedig borzasztóan káros: a kutatók szerint felgyorsítja az öregedést
Ez a napi szinten fogyasztott anyag gyorsíthatja a biológiai öregedést.
A hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek fogyasztása gyorsíthatja a biológiai öregedés folyamatát, ez pedig még akkor is így van, ha az étrendben nagyrészt egészséges fogások kapnak helyet - világítottak rá az amerikai kutatók a JAMA Network Open tudományos lapban megjelent publikációjukban.
Az már régóta köztudott, hogy a cukorfogyasztás káros a szervezet egészségére nézve, növeli az elhízás esélyét, a zsigeri zsír mértékét, a krónikus megbetegedések - így a szív- vagy a cukorbetegség - kialakulásának kockázatát, de a fogszuvasodást is elősegíti.
A hozzáadott cukor hatása az öregedésre
A Berkeley Egyetem kutatói a hozzáadott cukor fogyasztásának eddig nem ismert negatív hatására is rámutattak: felgyorsítja a biológiai öregedést. A kutatás 342 középkorú nő bevonásával zajlott, és arra az eredményre jutott, hogy azok, akik jelentős mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszert fogyasztottak, idősebb sejtekkel rendelkeznek.
A résztvevők napi 60-300 gramm cukrot fogyasztottak, majd a nyálmintáikat megvizsgálva derült ki, hogyan változott meg a DNS biológiai öregedésért felelős része. Arra a következtetésre jutottak, hogy minél több hozzáadott cukrot vitt be valaki a szervezetébe, annál gyorsabban zajlottak a sejtek epigenetikai változásai, még akkor is, ha az étkezés magas vitamin- és antioxidáns-tartalmú volt.
Az eredmények tehát azt sugallják, hogy a hozzáadott cukor az egészséges élelmiszerekhez képest jelentősen felgyorsítja az epigenetikai változásokat, függetlenül attól, hogy egyébként az ember egészségesen táplálkozik-e.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Úgy vélik, ez egyfajta magyarázatot jelenthet arra, miért tűnhet úgy, hogy egyes emberek gyorsabban vagy lassabban öregszenek másoknál, noha a tényleges koruk megegyezik. A cukorbevitel ezen hatása egyelőre nem került a figyelem középpontjába. Korábbi cikkünkből megtudhatod, mi mindent tesz a testtel a nagy mennyiségű cukorfogyasztás.
A Science Alert cikkében Barbara Laraia kutató úgy fogalmaz, hosszú távon napi 10 grammal kevesebb cukor bevitele 2,4 hónappal forgathatja vissza biológiai óráját. Mivel a kutatás rövid időszakot ölelt fel, és a sejtek epigenetikai változásai napszakonként is eltérhetnek, a témában további vizsgálatok szükségesek.
Nagyon sokan isszák, pedig növelheti a demencia kockázatát - Mindenképp zárd ki, ha védenéd az agyadat
Egy 2023-ban végzett kutatás szerint egyes italok gyakori fogyasztása szorosan összefügg a demencia kialakulásával.
Elolvasom(Képek: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!
- alvászavar
- alvászavar ellen