Amikor püspöke lett a Holdnak: egy szabály kerek perec kimondta, hogy ki a jogosult

A Holdnak püspöke van, és ezt kevesen tudják.

A Hold püspöke
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Püspök a Holdon? Ez csak valami tréfa lehet - gondolhatják sokan a címet olvasva. Ezt azonban nem úgy kell elképzelni, hogy az illető az űrben lakik, és süvegben, görbe pásztorbottal rója a köröket az égitesten.

Az úgynevezett Moon Bishop - jelenleg egyébként John Noonan püspök - címe valójában egy szabály eredményeként jött létre, amelyet az 1917-es Kánonjogi Kódex határozott meg.

A Hold püspöke

Az említett szabály kimondta, hogy minden újonnan felfedezett terület annak az egyházmegyének a részévé válik, ahonnan az expedíció elindult.

Borders püspök ezen a képen jobbra látható.
Borders püspök ezen a képen jobbra látható.
Fotó: Afro Newspaper/Gado / Getty Images Hungary

Miután az 1969-ben indult Apollo 11 az Orlandói Egyházmegye hatáskörébe tartozó területről indult, az újonnan "meghódított" terület, a Hold püspöksége az ottani egyházmegye akkoriban illetékes püspökére, William Donald Bordersre esett.

Talán egy kicsit ő maga is tréfásnak tartotta a dolgot, ugyanis, amikor Borders püspök a Holdra szállást követően VI. Pál pápánál járt, állítólag azt mondta neki: Tudja, Szentatya, én vagyok a Hold püspöke.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

A feladatkör persze nem jár igazi elfoglaltságokkal, csupán egy címről van szó, melyet az 1917-es szabály hozott létre. John Giel atya, az Orlandói Egyházmegye kancellárja szerint azért nem jelent semmit, hiszen a Holdon nincs senki, aki felett a püspök joghatósággal rendelkezne.

Az Apollo 13 megmentője

Judith Love Cohen hitt az álmaiban, és küzdött érte, hogy elfogadják a szakmában: végül elképesztő mentőakciót vezényeltek le ötletével.

Ő mentette meg az Apollo-13 legénységét, pedig nőként lekezelték: Judith Love Cohen csodálatos története

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük