Hogyan telefonálsz? - Intelligenciádról árulkodik!
Szeretsz hosszan lógni a telefonon, vagy megfeledkezni a visszahívásról? Mindez rossz fényben tüntet fel!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A telefonálásnak nincs illemtani múltja, hiszen csak az 1920-as évektől terjedt el. Mivel elsőként olyan jómódú otthonokban szerelték fel, ahol nemcsak, hogy a hagyományok miatt élt elevenen mindenkiben a családon belüli illemtan, hanem vigyázni kellett a látszatra is, bizonyos társalgásra vonatkozó szabályok adaptálódtak.

Ilyen volt például, hogy nem szabad egymás szavába vágni, hogy nem illik túl hangosan vagy túl indulatosan beszélni. Ezek a szabályok ma is megszívlelendőek, ráadásul nem csupán a hivatalos telefonáláskor, hanem a magántelefonoknál is. Íme, az etikett néhány fontos szabálya, melynek betartása vagy figyelmen kívül hagyása az intelligenciádról árulkodhat mások számára.

A visszahívást még aznap meg kell tenni!

Az Európai Unióban, akinek visszahívást ígérnek, azt aznap visszahívják - ez fontos szabály. Ha a hívott félnek visszahívást ígérnek, és ő megadja a telefonszámát, tehát beleegyezik, akkor ő nem telefonálhat újra. Az a játék, hogy nem voltam a helyemen, nem kerestek-e, legfeljebb egyszer játszható el.

Ha mindenképpen szeretnél beszélni azzal, akinek a nevében a visszahívást ígérték, válaszold, hogy nagyon köszönöd, add meg a számod, és kérd meg, hogy például délután háromig legyen szíves visszahívni. Ha délután háromig nem hív, akkor lehet csak újra hívni, hiszen ebben megállapodtatok.

A beszélgetést a hívó félnek illik befejeznie

Mindannyian tudjuk, hogy ezt a szabályt nem lehet mindig betartani, de érdemes törekedni rá. Gyakori dolog, hogy már éppen indulnál, vagy nagyon fontos dolgod van, de a hívó fél még mindig csak mondja, mondja, és nem hajlandó befejezni a beszédet.

Ha nem akarsz udvariatlannak tűnni, ilyen esetben illedelmesen kezdeményezd a beszélgetés befejezését olyan mondatokkal, mint: na, ezt később alaposabban meg kell beszélnünk. Ilyenkor a hangod kicsit emeld fel és tartsd ki. De az is jó, ha egyszerűen meg sem szólalsz, csak akkor válaszolod, hogy ott vagy-e még, vagy hallasz-e még, ha rákérdeznek.

Az idegen nyelven történő telefonbeszélgetés

Idegen nyelvű telefonbeszélgetést csak akkor kezdj, ha biztos, hogy meg is érted, amit mondanak. Az idegen nyelv tudása nem nyelvvizsgához kötött, de szem előtt kell tartanod, hogy telefonálás közben nem segít a testbeszéd, nem látod a kísérő arckifejezéseket, a gesztusokat, és te is csak a szavakra vagy utalva. Ha nem okoz nehézséget az idegen nyelv, akkor is javasolt a telefonbeszélgetés végén összefoglalni a beszélgetőpartnereddel a lényeges pontokat, adatokat, számokat, hiszen a tévesztés tévedéssé, hibává válik, sokszor komoly anyagi és erkölcsi következményekkel. Hidd el, a partnered nem bolondnak fog tartani, hanem éppen kulturált és intelligens embernek: felméri, hogy mivel nem anyanyelved a beszélgetés nyelve, volt kellő bátorságod a beszélgetéshez.

Ha más beszél, ki kell menned a helyiségből

Sokszor előfordul, hogy miközben valakinél tárgyalnak, annak megszólal a telefonja az íróasztalnál. A hívott fél nem ugrik fel azonnal, befejezi saját mondatát, vagy megvárja, míg te is a mondatod végére érsz.

Akkor elnézést kér, feláll, és felveszi a telefont. Ha intelligens, illemtudó ember vagy, ilyenkor kimész a helyiségből. A másik fél jelezheti, hogy maradj, de még ebben az esetben sincs jogod a beszélgetés után az esetleg hallottakra reagálni. Ha tárgyalás közben hívnak, igyekezz nagyon gyorsan befejezni a telefonbeszélgetést, hiszen fajsúlyánál fogva a személyes találkozás a fontosabb. Ha a telefonálás kezdetén a vendég nem akar kimenni a szobából, de a telefonbeszélgetés ezt szükségessé teszi, nyugodtan meg lehet kérni, hogy hagyjon magadra. Ha ez történik, akkor a telefonbeszélgetés után személyesen menj ki érte, és kísérd vissza a szobába.

Apró, de fontos intelmek

  • Munkahelyen ne folytass magánbeszélgetést, csak végszükség esetén és csak röviden.
  • Telefonálás közben tilos enni, inni, papírokat rendezgetni.
  • Ha valakit arra kérsz, hogy tartsa a vonalat, legkésőbb fél perc múlva szólj bele, hogy tudja-e tovább tartani.

A mobiltelefon használata

A mobiltelefon szükséges dolog, nem véletlen, hogy egy tárgy ilyen mértékben elterjedt. A felgyorsult, az idő pénz jelmondatú világban - elsősorban üzleti célokra - elengedhetetlen. Semmi kifogás nem lehet hát ellene akkor, ha kulturáltan használod. Először is nem kell feltűnően hordani, nem jelent sem gazdagságot, sem fontosságot. Úgy tartsd magadnál, hogy ne látszódjon, de meghalld, ha cseng. Megállva az utcán, valamint a buszon és a vonaton - tehát emberek között - úgy telefonálj, hogy ne zavarj vele másokat.

A telefonbeszélgetés magántevékenység, ha tehát az utcán felcseng a telefon, akkor állj meg, lépj a fal mellé, a kapualj beugrójába, vagyis mindenképp ki a forgalomból, és válladdal fordulva zárd a kört a telefon és magad körül. Mások semmibevétele, saját személyiséged abszolút fensőbbségének mutogatása az, ha másokat félrelökdösve, gesztikulálva rohansz át a zebrán, jössz le a lépcsőn, szállsz le a buszról, mások szemében eközben magadban beszélve, ráadásul hangosan.

Cikkünk megírásában Görög Ibolya Protokoll az életem című könyve segített.

Ezt is szeretjük