A sikeres álláskeresés tízparancsolata
Hónapok óta böngészed a hirdetéseket, és már az összes állás-adatbázisba regisztráltál, mégsincs munkád? Segítünk.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az álláskeresés sikeressége ugyanis számos apró részleten állhat vagy bukhat. Egy rossz időzítés, egy hibás önéletrajz, egy helytelenül megfogalmazott mondat miatt egy csapásra hiábavalónak tűnhet az a több hónap, amit álmaid állásának megtalálására és elnyerésére fordítottál. Hogy ez ne forduljon elő, összeállítottuk neked az álláskeresés tízparancsolatát!

Első parancsolat: A megfelelő időben!

A legtöbb fiatal első hibás lépése, hogy nem a megfelelő időben fog neki az álláskeresésnek.

Többségük úgy gondolkodik, hogy amíg egyetemen vagy főiskolán tanul, hiába keresgél, diploma nélkül úgysem megy semmire. Végigtanulja azt a négy-öt évet, kézhez kapja a diplomáját, és csak akkor - vagy még az utolsó, a felelősségvállalás kötelezettsége nélkül végigbulizott nyár után - kezdi feltérképezni a munkaerőpiacot. Ám ekkor már késő: az addig üres helyeket betöltötték, ráadásul a pályázónak ilyenkor már több ezer hasonló cipőben járó társával kell versenyeznie.
Ne várj tehát addig, amíg befejezed az iskolát, hiszen az álláskeresést sosem lehet elég korán kezdeni! Ráadásul azzal is számolj, hogy a tapasztalatok szerint legalább fél évbe telik, amíg egy pályakezdő munkába állhat. Még a megfelelő időben - és a megfelelő kitartással - fogj neki a keresésnek!

Második parancsolat: Több szálat indíts!

Nem érdemes megfosztanod magad a lehetőségektől azáltal, hogy az álláskeresésnek csupán egyetlen módját választod! Minél többféleképpen próbálkozol, annál több esélyed van, hogy mihamarabb munkába állhass! Első lépésként ezért érdemes felkeresned a lakóhelyed szerinti vagy az ahhoz tartozó munkaügyi központot és regisztrálnod. Ez nemcsak azért jó, mert könnyebben tájékozódhatsz a megüresedett állásokról, hanem azért is, mert a pályakezdőket számtalan támogatásban részesítik, kezdve a különböző tanfolyamoktól és képzésektől egészen az anyagi támogatásokig.
Emellett beszélj az ismerőseiddel, barátaiddal, családtagjaiddal arról, hogy munkát keresel!

Kérdezősködj, tájékozódj, és kérd meg őket, hogy gondoljanak rád, ha tudomást szereznek bármilyen megüresedett pozícióról! Ne félj a protekciótól, hiszen ahhoz nem elég a baráti segítség, hogy el is nyerd az áhított állást! Segítséget kérni pedig nem szégyen...

Harmadik parancsolat: Próbálkozz on-line!

Ma már számos cég választ on-line megoldást a jelentkezők "begyűjtésére". Ezekhez a cégekhez nincs értelme postán vagy e-mail útján önéletrajzot küldeni: honlapjukon saját felülettel rendelkeznek az adatok begyűjtésére, ahová regisztráció után bárki feltöltheti az önéletrajzát, vagy azokat az adatokat, amelyeket egyébként az önéletrajza tartalmazna. Ezt a megoldást azonban nemcsak konkrét vállalatok alkalmazzák, hanem fejvadászcégek és állásportálok is, megkönnyítve ezzel mind a pályázók, mind pedig az munkaadók vagy fejvadászok dolgát.

Negyedik parancsolat: Légy tisztában önmagaddal!

Nagyon fontos, hogy mielőtt minden erőddel nekilátsz az álláskeresésnek, tisztázd önmagadban, hogy pontosan mi érdekel, mivel szeretnél foglalkozni, mi az, ami a leginkább illene hozzád a végzettséged és az esetleges szakmai tapasztalatod alapján, hogy csapatban vagy inkább egyedül szeretsz-e dolgozni, illetve folyamatos felügyelet mellett tudsz jobban teljesíteni, vagy képes vagy lazább határidők mellett is. Amíg saját magad nem tudod, mire vágysz, képtelen leszel céltudatosan megpályázni egy állást, és így nem is téged fognak választani...

Ötödik parancsolat: Légy tisztában az elvárásokkal, és tájékozódj!

Igyekezz minél több információt öszegyűjteni a kiszemelt céggel és az általa kínált állással kapcsolatban! Tudj meg mindent a cég tevékenységi köréről, a múltjáról, a cégen belüli lehetőségekről, a kínált pozícióval kapcsolatos feladatokról és elvárásokról, az előrelépési lehetőségekről, a fizetésekről, a szabadságokról...
Ha mindezzel tisztában vagy, lehetőséged nyílik arra, hogy a számodra legmegfelelőbbnek tűnő ajánlatot választhasd, így utólag nem kell majd azon keseregned, hogy ismeretek hiányában rosszul döntöttél.

Hatodik parancsolat: Legyen tökéletes az önéletrajzod!

Az önéletrajz az első olyan dolog, amit látnak vagy olvasnak tőled. Amellett, hogy bizonyos elvárásoknak meg kell felelnie, nagyon lényeges, hogy rövid, tömör és gyorsan áttekinthető legyen. Mindemellett fontos, hogy a munkáltató vagy fejvadász azonnal ki tudja szűrni belőle, hogy pontosan kiről van szó: milyen ismeretekkel és szakmai tapasztalattal rendelkezel, milyen iskolákat végeztél, és miért is vagy te a tökéletes választás számukra. Egy önéletrajz továbbá igen árulkodó lehet: ha rendezetlen, gyűrött, esetleg piszkos, akkor valószínűleg a tulajdonosáról is ezt feltételezik majd.

Hetedik parancsolat: Ne csupán egy állásra koncentrálj!

Sokan követik el azt a hibát, hogy mivel végzettségük és érdeklődési körük alapján csupán egyetlen munkakörben tudják elképzelni magukat, meg sem próbálnak más területen elhelyezkedni. Bár ez egyfajta céltudatosságra vall, ha ezt a stratégiát követed, elképzelhető, hogy évekig munka nélkül maradsz. Ilyen esetben érdemes módosítani némiképp a célon. Természetesen nem egy másik szakterületet kell keresned, de tanácsos lehet például egy alacsonyabb pozíciót megpályáznod: ha már bent vagy, akkor állásod is van, és előtted a lehetőség, hogy később munkahelyen belül munkakört válts, vagy esetleg előléptessenek. Sőt, azt is érdemes számba venned, hogy melyek azok a pozíciók, amelyek bár nem a végzettségednek megfelelőek, tudásod és tapasztalatod alapján mégis képes lennél betölteni őket.

Nyolcadik parancsolat: Ne add fel!

A tapasztalatok szerint a cégek nem minden esetben értesítik a pályázót, hogy a pályázatát elutasították: leggyakrabban megköszönik a jelentkezését, és közlik, hogy most éppen nem rá esett a választás, de ígérik, hogy elteszik az önéletrajzát, és keresni fogják, ha a jövőben hasonló pozíció ürülne meg.
Ilyen esetben a legtöbben egy kézlegyintéssel letudják a dolgot, ha azonban te valóban, igazán állást akarsz találni, akkor tanulsz az esetből. Igyekezz felvenni a kapcsolatot a személyzetissel vagy a munkaadóval, és udvariasan érdeklődj afelől, miért is utasították el a jelentkezésed, mely szempontoknak nem feleltél meg, mit vártak volna még tőled. Ezek az információk a továbbiakban mind a hasznodra válhatnak.

Kilencedik parancsolat: Csak merészen!

Nincs olyan pályakezdő álláskereső, aki ne háborodott volna már fel legalább egyszer azon, hogy a legtöbb hirdetésben szakmai tapasztalattal már rendelkező, diplomás fiatalt keresnek. A kritika egyrészt jogos, hiszen ha diplomát szerez valaki, akkor nem dolgozik, ha dolgozik, akkor pedig egyetemet nem tud végezni mellette. Másrészt azonban a munkaadók sokszor szimpatizálnak azon jelentkezőkkel, akik
bár nem tudnak színjeles diplomát felmutatni, már rendelkeznek némi tapasztalattal, amelyet a nyári munkák során vagy a gyakorlatokon szereztek. Emellett pedig senki nem tiltja meg, hogy ne jelentkezz egy olyan hirdetésre, amelyben előnyt jelent a szakmai tapasztalat! A siker csak rajtad múlik: ha meg tudod győzni a munkaadót, hogy gyorsan tanulsz, és bár tapasztalattal nem, de igen jó gyakorlati készséggel rendelkezel a feladatok sikeres elvégzéséhez, jó esélyed van arra, hogy te legyél a kiválasztott.

Tizedik parancsolat: Kitartás!

Mindenki tudja, hogy állást keresni nem könnyű, és ritkán sikerül néhány hét alatt. Ezt tartsd szem előtt, amikor belevágsz!

Ne sértődj meg, ne keseredj el, ha kudarc ér, és legfőképpen ne legyél udvariatlan, csak mert már belefáradtál a keresésbe. Elenyésző azon munkakeresők száma, akik teljes erejükkel azon vannak, hogy munkát találjanak, mégsem sikerül nekik. Ha bízol magadban és a tudásodban, annak meglesz az eredménye!

Ezt is szeretjük