Így vezess ködben, hogy ne történjen baleset: hasznos tanácsok a rendőrségtől

A napokban elkezdődik az igazi őszi, ködös időjárás. Fogadd meg a rendőrség vezetési tanácsait!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a héten az országban sok helyen köd várható, és ez így lesz a november további részében is. A ködös tájakon szitálás sem zárható ki. Ilyen időben a közlekedés nagyobb odafigyelést igényel, ez a legrosszabb vezetési körülmények egyike.

Különösen a lakott területen kívüli útszakaszokon lehet veszélyes, ahol a sűrű páraréteg olykor átláthatatlan, a járművezető nem tudhatja, milyen akadályok jelennek meg előtte, és a közvilágítás sem segíti a haladást. Fokozott ködképződésre számíthatsz folyók közelében, zárt völgyekben, erdős hegyi útszakaszokon.

A rendőrség tanácsai ködös időre

Az egyik legfontosabb, hogy ködös útszakaszokon csökkentsd az autó sebességét! Gyakran még a megengedett sebesség felső határa is eltúlzott lehet. Fontos a követési távolság növelése, ködben nehezebb megbecsülni a biztonságos távot. Lehetőleg tartózkodj az előzéstől! Különösen veszélyes lehet, amikor hirtelen érkezel meg egy ködfoltba, mert ekkor a látótávolság nagyon rövid idő alatt jelentősen lecsökken, és nem tudhatod, milyen veszélyekkel, kockázatokkal kell számolnod.

Ilyen időben fárasztóbb a vezetés, idővel a reakcióképességed jelentősen csökken. A feszült figyelem miatt az emberi szem is elfárad, ezért nagyon fontos, hogy hosszabb utaknál tarts gyakrabban pihenőt! Köd esetén használj ködfényszórót! Ha járműved ezzel nem rendelkezik, akkor a tompított fényszórót kell bekapcsolni. A távolsági fényszóró használata kifejezetten kerülendő, hiszen az erős fény a páraszemcsékről visszaverődve vakító, átláthatatlan fehér falat képez.

A láthatóságod érdekében a kocsi valamennyi fényszóróját és irányjelzőjét tartsd tisztán, de ügyelj a szélvédő tisztaságára is! A belső pára megakadályozása érdekében kapcsold be a légkondicionáló készüléket, a levegő áramlásának irányát a szélvédő felé terelve! A hátsó szélvédő páramentesítésére is figyelj!

A cikk az ajánló után folytatódik

Közlekedésed során számolj az úttesten gyalogos, kerékpáros vagy lassú jármű haladására, meghibásodott jármű megjelenésére, melyek észlelése ilyen viszonyok között ugyancsak jelentősen korlátozódik. Ha pedig kiszállsz a járműből, lakott területen kívüli útszakaszokon mindig vedd fel a fényvisszaverő mellényt, mely észlelhetőségedet, és ezáltal biztonságodat sokszorosára növelheti.

Nézd meg ezt is - 10 autós, akinek nem szabadna vezetnie

Eddigi életünk során kétféle sofőrrel találkoztunk: a felelősségteljessel, akinek kitűnő érzéke volt a vezetéshez, míg a másiknak az autópálya csupán egy hatalmas játszótér, és még véletlenül sem merül fel benne soha, hogy mások is vannak az úttesten.

Ezt is szeretjük