Adolf Hitler kedvenc írója volt: a Führer még az orosz frontra is küldött a katonáknak a vadnyugati sztorikból

Karl May, Hitler kedvenc szerzője kalandtörténeteket írt.

GettyImages-1035630848

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Adolf Hitlert sokféleképpen el tudjuk képzelni, de kalandregényt olvasva keveseknek jutna eszébe.

Pedig a hírhedt Führer odavolt ezekért a könyvekért, különösen Karl May, a 19. századi német szerző írásaiért. Olyannyira, hogy még az orosz frontra is küldött a szerző könyveiből.

Hitler kedvenc szerzője, Karl May

Karl May 1842-ben, szegény családban született, annak 14. gyermekeként, ám szerencséjére volt lehetősége tanulni: úgy határozott, hogy tanár lesz.

Bár minden esélye megvolt, hogy példás életet éljen, mégis tévútra jutott: kirúgták, mert gyertyatörmeléket lopott - igaz, azt állította, hogy a lánytestvére karácsonyi ajándékához kell.

Ez a lopás azonban nem az utolsó volt az életében: tanári végzettségét egy zsebóra eltulajdonítása miatt veszítette el. Csalásban is utazott, megjátszotta, hogy hamis pénz után nyomoz, így jutott be házakba, és lopott. Olyan is előfordult, hogy álnéven állatprémeket rendelt, majd zálogba adta őket, hogy bevételre tegyen szert.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Végül írásra adta a fejét. Leghíresebb karaktere az apacs indián főnök, Winnetou volt, és Old Shatterhand, a cowboy, az író saját alteregója.

Ő lett minden idők legsikeresebb, legtöbb könyvet eladó német írója. Rendszerint egyes szám első személyben mesélte el a főszereplő történetét, saját tapasztalataira alapozva, bár az igazi vadnyugatra sosem jutott el. Európában nagyon szerették a könyveit, műveit több mint harminc nyelvre lefordították, és sokat meg is filmesítettek később. 1912-ben hunyt el.

Oktató célzattal küldte a frontra

Hitlert magával ragadta Karl May írói világa, ám nemcsak mint izgalmas olvasmányt, hanem mint tanító jellegű irodalmat is forgatta a köteteit.

Sokan úgy tartják, hogy Hitlert szörnyű cselekedeteiben is inspirálhatták May regényei. A könyvekben az őslakosokat a rezervátumokba kényszerítették, a náci Németországban hasonló sors várt a zsidókra kezdetben.

Állítólag Hitler kifejezetten nagyra tartotta, ahogyan leigázták az indiánokat, és szívesen látott volna hasonlóan könyörtelen taktikát, elvakult eljárásmódot saját katonái részéről is. Éppen ezért  még a frontra is küldött a könyvekből, hogy a katonák taktikáját ily módon is továbbképezze, harckedvüket felfokozza. Úgy vélte, Winnetou példát mutat számukra a taktikai finomságok és körültekintés szempontjából.

Az olvasmánycsomagot azután juttatta az Oroszország feletti irányításért harcoló csapatoknak, hogy 1939-ben Belgiumban lezuhant egy csataterveket szállító, náci repülőgép. Hitler sok tisztet elbocsátott figyelmetlensége miatt, és azt állította, hogy ha több Mayt olvastak volna, akkor nem követték volna el a hibát. A rendhagyó továbbképzés következtében náci katonák tömegei olvastak Mayt a fronton.

Ő volt Hitler unokaöccse

Hitler unokaöccse nem félt kekeckedni a diktátor nagybátyjával: megfenyegette, hogy kitereget.

Ezt is szeretjük