Így nézett ki Hirosima az atomtámadás után: ma 76 éve dobták le bombát
1945. augusztus 6-án 8 óra 15 perckor az amerikaiak atombombát dobtak Hirosimára.

hiroshima-atombomba
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

1945 tavaszán az európai hadszíntéren véget ért a második világháború: Németország 1945. május 8-án aláírta a fegyverletételi nyilatkozatot. A csendes-óceáni hadszíntéren azonban még tovább folytak a harcok.

A Hirosimára augusztus 6-án ledobott, urántöltetű atombombát Little Boynak - kisfiúnak - nevezték az amerikaiak. A három nappal később, augusztus 9-én Nagaszaki városára ledobott plutóniumbomba pedig Fat Man - kövér ember - névre hallgatott. Korábban soha nem látott pusztítást végeztek.

76 éve dobták le az atombombát 

Amerika, az Egyesült Királyság és Kína 1945. július 26-án a potsdami nyilatkozatban szólította fel Japánt a feltétel nélküli megadásra. A szigetország kormánya azonban nem reagált, így Harry Truman amerikai elnök elrendelte a bombázást.

Hirosima városára 1945. augusztus 6-án 8 óra 15 perckor dobták le a Little Boyt. A bombázások utáni négy hónapban Hirosimában 90 000-166 000 ember halt meg - nagyjából felük a bombázás napján. Akik nem hunytak el rögtön, azok gyakran az égési sérülésekbe, illetve a sugárterheléssel összefüggő betegségekbe haltak bele a következő hetekben, hónapokban. Bár Hirosimának volt helyőrsége, az áldozatok döntően civilek voltak. A két várost ért atomtámadás után, augusztus 15-én Japán feltétel nélkül megadta magát a szövetséges haderőknek.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük