Még nem volt olyan hideg a télen, mint amit ma mértek: megdőlt a rekord
Megdőlt az idei téli hidegrekord, -18,6 °C-ot mértek ma hajnalban Vásárosnaményban.

befagyott-pocsolya
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Megdőlt az idei téli hidegrekord, kedden -18 °C-nál hidegebbet is mértek - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán. Mint írták: ezen a télen még nem mértek olyan hideget, mint kedden hajnalban Vásárosnaményban, ahol -18,6 °C-ig hűlt le a levegő. Ugyanakkor megjegyezték: két évvel ezelőtt ezen a napon Tésán -28,1 °C volt.

Mindez annak fényében még érdekesebb, hogy a napokban derült ki: az 1901 óta vezetett mérések szerint 2018 lett a legmelegebb év Magyarországon. A felmelegedés a globális melegedésnél is nagyobb mértékű - derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzéséből. A tavalyi év középhőmérséklete országos átlagban 11,99 °C volt, ez az 1981-2010-es normál értéket 1,66 °C-kal múlja felül.

Tavaly ilyenkor más volt az időjárás: 2018 rendkívül enyhe januárral kezdődött, az év során csak a február és a március volt hidegebb a sokéves átlagnál. Február végén, március elején tíz napig tartott a nagy hideg, -9 °C körüli országos átlagos minimum-hőmérséklettel.

2018 decembere az átlagosnál szárazabb volt, így összességében átlag körüli: 589,9 milliméter csapadék hullott országos átlagban. Külön kiemelték, hogy a tíz legmelegebb év közül nyolc az ezredforduló utáni évek közül került ki. Magyarországon a melegedés mértéke a múlt század elejétől 1,23 °C, ami a globális melegedés trendjét némileg meghaladja - olvasható az elemzésben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az előrejelzések szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet kedden országosan -6 °C és +3 °C között alakul. A következő napokban előfordulhatnak -10 °C körüli minimumok, de aztán fokozatosan enyhül a hideg.

Képek: Getty Images.

Nézd meg ezt is - Minden évben 65 napra sötétségbe borul a város

A téli hónapok a legveszélyesebbek, ilyenkor az akár -45 °C hideg és az erős szél kombinációja a legzordabb körülményeket hozza létre, mivel errefelé nincsenek hegyek, völgyek, melyek a szelet megzaboláznák.

Ezt is szeretjük