Az állat, amely képes visszatérni a halálból: átlátszó rokonairól se feledkezzünk meg

Van olyan állat, amelyik képes eltenni magát egy időre, majd újra életre kelni.

szivdobbanas

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Van, amelyik visszatér a halálból, és van, amelyik átlátszó. Nem sci-fi filmek furcsa karaktereiről van szó, de nem is valami viccről, hiába létezik olyan is, amelyik Mozart-dallamban kommunikál.

Meglepő módon állatokról, konkrétan békákról van szó, melyeket az élővilágban egészen különleges tulajdonságokkal áldott meg a természet.

A béka, amelyik visszatér a halálból

Több békafajra is jellemző, hogy az év hideg hónapjaira az iszapba ássa magát, és úgymond, takarékos üzemmódra kapcsolva vészeli át az időszakot. A Hyla crucifer azonban, mely a levelibékafélék közé tartozik, nem egyszerűen ezt teszi: beássa, majd úgy hibernálja magát, hogy teljesen keményre fagy, és szíve sem dobog. 

Bár a fagyás a szerveket elvileg roncsolná a jégkristályok miatt, a békáét nem. Szervezetében ugyanis a glükóz magas koncentrációban van jelen, ami a szerveknek természetes védelmet nyújt a végzetes fagyás ellen. Amikor tehát a körülmények barátságosabbra váltanak, a béka, mondhatni, visszatér a halálból. Kiolvad, és tovább él, mintha mi sem történt volna.

Az átlátszó béka.
Az átlátszó béka.

Átlátszó rokonaik is vannak

Nem elég, hogy bizonyos békák a halálból térnek vissza, olyanok is vannak, amelyek majdhogynem egészen átlátszóak. Egy aprócska, pár éve felfedezett, 2 cm-esre növő békafajta, a Hyalinobatrachium yaku ezzel a meglepő tulajdonsággal rendelkezik. Az amazóniai esőerdők lakóin maximum egy kicsi elszíneződés vehető észre, mely az elfogyasztott táplálékaikból ered. Annyi bizonyos, hogy a miniatűr, már-már láthatatlan békák különös szerzetei az élővilágnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A muzikális Mozart-békák

Nevüket nem véletlenül kapták: amikor a Mozart-békák, azaz az Eleutherodactylus amadeus békák egymást hívják, kuruttyolásuk audiospektogramos képe épp olyan, mint Mozart zenéjéé. Ezt felfedezőjük, Blair Hedges vette észre először.

A Mozart-béka egyébként szintén nem túl nagy, mindössze 1,8-2,4 cm, és Haitin honos. Évekig azt hitték, hogy kihalt, amikor újra találkoztak példányokkal. A fajnak viszont továbbra is kritikusan alacsony a példányszáma.

A Mozart-béka tehát kommunikációja folytán is rendkívül érdekes állat. Már csak egy kérdésünk maradt: vajon a zeneszerzőnek és egyedeiknek lehetett szerzői jogi vitájuk?

A legrövidebb életű állatok

Néhány állat a rövidnél is rövidebb ideig él: míg az ember akár 80-90 évig is, vannak olyan állatok, melyek csak egy napig élnek.

Ezt is szeretjük