Megszólalt Schiffer - Ezért ellenzi a fideszes álláshalmozást az LMP
A párt szerint nem jó ötlet, hogy a tanári, orvosi, jogi pályát is félbe kell hagyni. Tudd meg, miért.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Fidesz javaslatára 2014-től az országgyűlési képviselők nem végezhetnek egyéb kereső tevékenységet: nem lehetnek polgármesterek, megyei elnökök, jogászok, orvosok. Az LMP korábban ellenezte az álláshalmozást, most mégis nemmel szavazott a módosításra.

Kálmán Olga Schiffer Andrással, a párt korábbi frakcióvezetőjével beszélgetett a miértekről az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Schiffer András egyébként osztalékként évi 2 millió forintot kap ügyvédi irodájától vagyonnyilatkozata szerint. A hét interjújaként ezt a beszélgetést ismertetjük, mégpedig azért, hogy láthassátok: a kérdés nem is olyan egyszerű, mint elsőre gondolnánk.

Schiffer András beszélget, MTI Fotó: Kollányi Péter

- Az LMP mindig az olcsóbb kormányzati, országgyűlési működés mellett érvelt, most viszont az álláshalmozás megszüntetésére nemmel voksolt. Miért?

- Azért, mert az LMP nem szereti a demagógiát. Mi az összeférhetetlenség ügyében azért léptünk fel az elmúlt években, hogy a hivatali visszaélések lehetőségét csökkentsük, hogy ne fordulhasson elő olyan, ami egyébként az Antall-kormány idején nem fordulhatott elő, hogy egy országgyűlési képviselő miniszteri biztosként, kormánymegbízottként, tehát kvázi köztisztviselőként a politikasemleges közigazgatáson belül jár el.

Voltak cifra botrányok a szocialista érában is, és most a Fidesz alatt is abból, hogy parlamenti képviselő a maga körzetében gyakorlatilag befolyást vásárol azzal, hogy a fejlesztési pénzek sorsáról dönt. Egy klasszikus képviselő mondta, hogy ő dönti el, hova csatornázódnak be a pénzek, és hova nem. Mi azért értettünk egyet azzal, hogy a polgármesteri és a képviselői feladat legyen összeférhetetlen, mert a képviselői funkciót senki ne használja fel illetéktelen befolyásszerzésre, illetve azért, mert hívei vagyunk a hatalmi ágak nagyon éles elválasztásának.

"Ez egyszerű demagógia"

- De parlamenti képviselő a jövőben nem lehet polgármester...

- Ez így van, pusztán arra szeretnénk rávilágítani, hogy a Jobbik és az LMP között nagy a különbség a tekintetben, hogy a Jobbik is és más képviselők is azzal érveltek a feladatok szétválasztása mellett, hogy nincs idejük a képviselőknek ellátni a feladatukat. Ez egyszerűen demagógia. Rendes polgári foglalkozásoknál - nem mintha a képviselőség nem az lenne - hány olyan eset van, amikor másod-, harmadállást is elvállal az illető. Az ő felelőssége, hogy tisztességgel csinálja a dolgát. De nekünk nem ez volt a problémánk. Nekünk az volt a problémánk, hogy az illető képviselő egyéb olyan közfeladatokat lát el, ahol a képviselőséggel lehet manipulálni.

- De most nem láthat el.

- Majd 2014-től nem láthat el, ez majd csak 2014-től lép hatályba.

- Még mindig nem értem, hogy erre miért mondtak nemet.

- Azért, mert amit betolt a Fidesz - ami szerintem merő hatalmi trükközés -, az nem a közhatalmi, közpénzek felett döntő pozíciókra vonatkozik, hanem arra, hogy például közülünk Osztolykán Ágnes lehet-e tanár egy iskolában, vagy Dorosz Dávid elkezdheti-e ügyvédi pályafutását, vagy én folytathatom-e az ügyvédi szakmámat, vagy épp jó néhány kereszténydemokrata és fideszes képviselő végezhet-e gyógyító tevékenységet.

Egyszerű szemfényvesztés összekeverni azt, hogy hogy valaki milliárdos közpénzek felett dönt, és polgármesterkedik, illetve azt, hogy az oktatási bizottság alelnökeként egyébként a gyakorlatban is látja, hogy mit érnek azok a törvények, amiket megszavaznak a képviselők. Az LMP már a bejutás előtt is azt mondta, hogy kifejezetten jó az, ha a politikai és a civil szféra között leomlik egy üvegfal, és olyan emberek hoznak döntéseket, akiknek közvetlen tapasztalása van különböző politikai döntések következményeiről.

"Itt van az eb elhantolva"

- Ezt értem, de felmerül a kérdés, hogy ha valaki gyógyszertárban dolgozik napi hat vagy nyolc órában, akkor mennyi ideje van a törvényalkotásra, az országgyűlési munkával foglalkozni. Nem pont így válik egy egyszerű gombnyomogatóvá?

- Nem, pont fordítva, itt van az eb elhantolva.

- De nincs ideje a képviselői munkájával foglalkozni.

- A jobbikosok pont ezzel érveltek két éve. Az LMP soha nem ezzel érvelt, hanem azzal, hogy az egészségtelen hatalomkoncentrációt, a hatalmi ágak összecsúszását, a hatalmi visszaéléseket kell megelőzni, és a politikai korrupció esélyét kell csökkenteni. Mi ezzel érveltünk, a másik érvelést meghagyom a jobbikosoknak.

Orbán Viktor így akarja kézben tartani a képviselőket?

- Ha ez lett volna a jogalkotó célja, akkor nem a jövedelemszerzést tiltja, hanem azt mondja, hogy egyáltalán nem végezhet ilyen tevékenységet. Azt elvileg nem tiltja a törvény, hogy ingyen tanítson, ingyen álljon be a patikába. Erre mondtam, hogy itt van az eb elhantolva, mert ez az egész javaslat nem szólt másról, mint hogy a Fidesz-frakcióban 2014 után olyan emberek üljenek, akiknek a teljes egzisztenciája Orbán Viktor kezében legyen. A történet erről szól. Egészen addig, míg valakinek van egyéb polgári foglalkozása is, amiért nem kap nagy pénzt, de van egy tisztességes keresete orvosként, politikusként, tanárként, addig nincs teljes mértékben kiszolgáltatva a pártvezetésnek.

- A képviselők közül többségben vannak azok, akiknek van polgári foglalkozása?

- Nem, és szerintem ez nem biztos, hogy jó. Nagyon fontos visszajelzés az állampolgároknak az, hogy egy egészségügyi bizottságban ülnek olyan emberek, akiknek van közvetlen tapasztalásuk - nem öt meg tíz évvel ezelőtti - arról, hogy az egészségügyi rendszer milyen, hogyan hatnak rá azok a törvények, amelyeket elfogad a parlament.

- Ettől nem kell aktív háziorvosnak lenni.

- Hogy mennyire aktív, ez egyrészt az ő felelőssége, másrészt az egyes szakmák etikai szabályzata írja elő, hogy ezt egyébként milyen korlátok között végezheti.

Munka mellett is lehet jó képviselő valaki Schiffer szerint

- És abban csírányi igazság sincs, hogy nincs ideje máshol napi nyolc órában dolgozni?

- Akkor mondok egy olcsó érvet az idő rövidsége miatt. Ha valaki megnézi a hozzászólási rangsort, akkor két olyan képviselő áll az élen, az egyik az én vagyok, aki a képviselői tevékenysége mellett folytat egyéb polgári tevékenységet, ráadásul mind a ketten elég sok módosító indítványt, önálló indítványt jegyzünk.

Miközben jó
 néhány olyan, döntően fideszes képviselő van, aki meg se szólalt, és önálló gondolat nem hagyta el a száját, de a klaviatúráját sem az elmúlt két évben.

- Azokat a módosítókat, amiket ön jegyez, azt mind ön írta?

- Szerintem ez minden frakciónál úgy működik, hogy a képviselő kitalálja, hogy politikailag mit szeretne elérni. De minden frakció mögött ott egy apparátus.

A beszélgetés további részét ezen a linken nézheted meg.

Ezt is szeretjük