Erről mindenki megfeledkezett Orbán és Putyin kalandja mellett

Elképesztő!

Veszélyben a magyar bíróságok függetlensége?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A napokban kitört lengyel lehallgatási botránnyal kapcsolatban a hazai sajtó többsége csak azt emelte ki, hogy Jacek Krawiec, a lengyel állami olajvállalat, az Orlen vezetője a kormányszóvivőnek arról értekezik, Orbán Viktor orálisan kényeztette Vlagyimir Putyint.

Ám elhangzik egy ennél is sokkal súlyosabb kijelentés, melyre méltatlanul kevés figyelem irányul.

A MOL-vezér előre tudja az ítéletet?

Krawiec ugyanis azt állítja a felvételen, hogy Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója nevetve számolt be neki személyes találkozójukkor arról, előre tudja, milyen ítélet születik az elleni indított eljárásban. Ha az elhangzottaknak bármilyen alapjuk van, az igen komoly hatással lehet a hazai bíróságok megítélésére.

Hernádi szerinte arról beszélt, hogy - a több éves bírói procedúrát kikerülve - már áprilisban ítélet születhet ügyében Magyarországon, amit minden EU-tagállam köteles elismerni, így más országban már nem indíthatnak eljárást ellene.

A mondatok januárban hangzottak el, áprilisban mégsem született ítélet Hernádival szemben, ám Krawiec több állítása is arról árulkodik, jól tájékozott Hernádival kapcsolatban, így nem szabad csak úgy elmenni a mondottak mellett.

Az Orlen lengyel olajcég igazgatója azt is izgatottan meséli a felvételen, hogy a vádat a magyar kollégája szerint egyik közeli munkatársának felesége képviseli. "Ül mellette egy pofa, a jogi igazgató, egy felfuvalkodott alak, Ábel - Galácz Ábel valóban a MOL munkatársa. Ő - Hernádi - odafordul hozzá: Ábel, mondjad meg Jaceknak, ki lesz a vádló ebben a magyarországi perben. Erre az: a feleségem. Értitek? Képzeljetek el egy ilyen helyzetet! A feleség a vádló, felmentő ítélet, minden el van intézve. El tudjátok képzelni, hogy ez nálunk megtörténhet?" - mondja Krawiec.

A hazai politikai és üzleti elit nagy része még az előző rendszerben nevelkedett. Vissza-visszatérnek a régi pártállami reflexek? Nézd meg, kik voltak tagjai az MSZMP-nek.

Ha itthon ítélet születik, a horvátok tehetetlenek lesznek

A fenti mondatokkal az Orlen-vezér Bánhegyi Ilonára célozhatott, aki valóban a MOL egyik magas rangú munkatársának, Galácz Ábelnak a felesége. A Népszabadság már 2013-ban cikkezett arról, hogy Hernádi egyik közeli munkatársának felesége képviseli a vádat Hernádi egy büntetőügyében, pótmagánvádas eljárásban, ami legalábbis pikáns. Akkor és azóta sem kapott ez a meglehetősen érdekes szál túlzott figyelmet a honi sajtóban.

Az már közismert, hogy Bánhegyi a horvát vádakra alapozta beadványát. Mint ismert, Zágráb azzal vádolja Hernádit, hogy lefizette Ivo Sanader egykori horvát miniszterelnököt, hogy 2009-ben a MOL vásárolhassa fel a horvát energiacég, az INA egy részét.

A horvát bíróság első fokon egy év börtönre ítélte Sanadert, miután bűnösnek találták a kenőpénz elfogadásában. A horvátok Hernádi ellen elfogatóparancsot adtak ki, amiatt a MOL vezetője külföldre sem mer utazni, hiszen bármikor elfoghatnák, és Horvátországban kellene bíróság elé állnia. Ha viszont itthon a megvesztegetés vádjában felmentő ítélet születik ellene, úgy egyik uniós országban sem hozhatnak a magyarral ellentétes döntést. Így Hernádi biztosan megmenekül a horvát eljárás alól.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Erről álmodnak a lengyel populisták

Ha igaz, amit az Orlen vezetője mondott, az nagyon komoly ügy, ugyanis az elvileg független bíróság ítéletét előre ismeri egy befolyásos üzletember, a félig-meddig állami nagyvállalat igazgatója.

Az ügy a hazai bíróságok függetlenségét is megkérdőjelezheti, ami példátlan az unióban. Nem véletlenül mondja a felvételen Krawiec, hogy Lengyelországban egy ilyen helyzet elképzelhetetlen.

A MOL közleményt adott ki az ügyben: "Az elmúlt években számos pletyka és spekuláció jelent meg különböző helyi médiában a MOL-lal kapcsolatban, amelyek mindegyikéről kiderült, hogy téves. A MOL soha nem kommentálta ezeket a pletykákat, így most sem szándékozik ezt tenni" - írják a hazai olajvállalat részéről.

Képek: Hernádi: MTI/Beliczay László; MOL-logó: facebook.com/pages/MOL-Magyar-Olaj-és-Gázipari-Nyrt.

Ezt is szeretjük