Ezért hazudnak az emberek: megvan a tudományos magyarázat
Néhány tanulmány igazán érdekes eredményekkel szolgált. Íme, a három legmegdöbbentőbb.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A tudomány igazán izgalmas kérdéseket feszeget az emberi viselkedéssel, reakciókkal kapcsolatban is, de az eredmény néha még érdekesebb, mint maga a kutatás tárgya.

Összegyűjtöttünk három meghökkentő tanulmányt, ami olyan tényekre világított rá, amiket te sem tudtál.

Csalás és hazugság

Egy tanulmány kimutatta, hogy azok az emberek, akiknek alacsony az önbecsülése, sokkal többet csalnak és hazudnak, mint egészséges önértékelésű társaik. A hamis kijelentésekre azonban a szomorú emberek is hajlamosabbak, mint azok, akik boldogok és kiegyensúlyozottak.

A kutatás során diákok önbecsülését vizsgálták egy személyiségteszt keretében, majd közvetlenül ez után olyan lehetőséget adtak nekik, amivel pénzt kereshettek egy társuk átverésével. Az eredmény megdöbbentő volt: azok a tanulók, akiknek helyén van az önértékelésük, sokkal kisebb arányban engedtek a nem tiszta pénzhez jutás csábításának, mint az önbizalom-hiányos diákok.

A tudósok levonták a következtetést: a hazugság és a csalás fő oka a rossz lelki állapot, valamint az alacsony önértékelés - a magyarázat szerint egy olyan ember, aki sokra tartja magát, nehezebben számol el a tükörképével egy-egy ilyen tett után, mint egy olyan, aki semmibe veszi a saját véleményét is.

Nem a gyakorlat teszi a mestert

Egy idei kutatás kimutatta, hogy a régi mondás ingatag lábakon áll, és bizonyos dolgok nem tanulhatók, hanem születni kell rájuk - és sajnos nem születik mindenki ugyanolyan képességekkel. A vizsgálat során a nulláról kezdve próbáltak embereket megtanítani sakkozni, valamint különböző hangszereken játszani.

Az alanyok több ezer órán keresztül gyakoroltak, mégsem sikerült mindenkinek ugyanolyan eredménnyel végeznie. Volt, aki egyáltalán nem értette meg a dolgok működését, és volt, aki nagyon gyorsan beletanult a dolgokba.

Az eredmény tehát igazolta, hogy nem minden a gyakorlás, és ez önmagában még kevés ahhoz, hogy felzárkózz olyasvalakihez, aki vele született tehetséggel van megáldva - a készségeknek sokkal nagyobb szerepe van mindenben, mint gondolnád.

A pénz mégsem motivál

A pénz motivációs erejét egy olyan kutatással vizsgálták, amelyben önkéntes munkára vállalkozóknak fizettek bért. A biztos fizetés tudata a legtöbb embernél az eredetileg jótékonysági alapon végzendő munka minőségének a rovására ment, és sokkal kevésbé voltak produktívak, mint amikor ingyen dolgoztak. Az egyik valószínűsíthető magyarázat a jelenségre az, hogy ha az ember pénzért dolgozik, kevésbé érzi úgy, hogy jótékony célokat szolgál, és ez a teljesítményét is visszaveti.

Ezt is szeretjük