7 biztos jel, hogy hazudnak neked
Bár a hazug emberek orra nem nő együtt a valótlan állításokkal, számos jelből felismerni őket. 7 trükk, mellyel könnyen leleplezhetőek!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Léteznek olyan emberek, akik igen jártasak abban, hogy észrevegyék, ha hazudnak nekik. Ehhez a képességhez észre kell venni olyan jeleket, amelyek arra utalnak, hogy az illető nem őszinte.

Bár sok tanulás és tapasztalat kell ahhoz, hogy valaki professzionális szinten felismerje a hazugságokat, egy átlagember is belekóstolhat ebbe a szakmába: az első néhány lépés nem is olyan nehéz.

Keress lehetetlen mozzanatokat!

Ha gyanítod, hogy hazugsággal állsz szemben, keress olyan részleteket, amelyek véleményed szerint nem történhettek meg. Vannak például olyan természetes reakciók, amelyek bizonyos helyzetekben mindenképpen bekövetkeznek. Aki lövést hall, automatikusan a zaj irányába néz. Aki pedig ezt tagadja, az hazudik.

Kérdezz váratlanul!

Az emberek körülbelül 4%-a nagyon jól hazudik. Amikor a hazugságot tervezik, bonyolult hálót szőnek, és egy jól átgondolt hazugságban nehéz őket rajtakapni. Jó módszer hát, hogy olyat kérdezel hirtelen, amire nem számít az illető, ezzel talán sikerül összezavarnod.

Hasonlítsd a viselkedését a megszokotthoz!

A hazugság egyik legfontosabb jele a viselkedés megváltozása. Figyelmeztető jel, ha egy nyugodt ember izgatott, vagy egy általában szorongó ember különösen nyugodt. A megoldás: hasonlítsd az illető viselkedését ahhoz, amit megszoktál tőle. Ha furcsán viselkedik, akkor nagy valószínűséggel van valami a füle mögött.

Keresd a nem őszinte érzelmeket!

A legtöbb ember nem tud mosolyt színlelni. Vagy az időzítésben van a hiba, vagy túl sokáig tart, esetleg más mimikával keveredik. Előfordul az is, hogy a mosolyba harag vegyül - ez onnan látszik, hogy az ajkak vékonyabbak és kevésbé teltek, mint egy őszinte mosolynál.

Hallgass a megérzéseidre!
Az emberek legtöbbször benyomásokról vagy női megérzésekről beszélnek, valójában azonban a hazug ember elnyomott érzelmeit észlelik. Ha nem látsz semmit, mégis sejteni véled, hogy hazudnak neked, az nem megérzés.

Figyelj a mikroérzelmekre!

A mikroérzelmek olyan apró gesztikulációk, amelyek nem tartanak tovább a másodperc töredékénél - és a legtöbbször az elnyomott érzelmekről árulkodnak.
Ha egy boldognak tűnő ember valójában ideges valami miatt, vagy félelem, düh, irigység bántja, ez utóbbiak megjelennek az arcán, csak észre kell venni őket. Az emberek 99%-a képes megtanulni, hogy észlelje ezeket a jeleket, akár csupán egy órányi gyakorlás után.

Keress ellentmondásokat!

A tapasztalatok szerint egy nem passzoló hang vagy mozdulat hazugságra intő jel lehet. Akár az is lehetséges, hogy miközben igent mond valaki, önkéntelenül kissé megrázza a fejét. Ilyenkor a mozdulatok mondanak ellent a szavaknak, ám az ellentmondás lehet a hang és a szavak, a gesztusok és a hang, a gesztusok és a szavak, vagy éppen a mimika és a szavak között.

A túl sok részlet is árulkodó lehet!

Aki egy kérdésre túl részletesen válaszol, szintén gyanús lehet. Ez ugyanis azt is jelezheti, hogy sokat gondolkozott a jó hazugságon, és alaposan felkészült arra, hogy kikerüljön a slamasztikából.

Vedd észre, ha igazat mondanak
Fontos azt is észrevenni, amikor valaki igazat mond, az őszinte ember ugyanis egészen másként viselkedik. Ám nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy a hazugság hátterében húzódó igazság választ adhat arra a kérdésre, hogy miért is a hazugságot választotta az illető.
A döntés, hogy milyen hozzáállással éled az életed, rajtad áll. Ha gyanakvó vagy, nem lesz kellemes az életed, ám nagy valószínűséggel kevésbé vernek át. Ha viszont bízol az emberekben, sokkal boldogabb leszel, viszont gyakrabban húzhatnak csőbe. Szülőként és barátként talán ez utóbbi mellett érdemes dönteni.
Ha szívesen olvasnál további, viselkedéssel, kommunikációval, életvezetéssel kapcsolatos cikkeket, esetleg az egészséges életmód érdekel, akkor látogass el az InforMed oldalára! »
Ezt is szeretjük