Élettársi kapcsolatban élsz? Ennyivel jársz rosszabbul a házasoknál

Az élettársakat kezdi elismerni a kormány, de még jócskán akad tennivaló.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Továbbra sem kezeli a kormány egyenrangúként az élettársi kapcsolatban élőket és a házastársakat, bár az elmúlt években látható némi előrelépés, főleg 2012-höz képest, amikor lesújtó helyzettel szembesültünk. A kormány a közelmúltban több olyan intézkedést hozott, ami éves szinten akár százezreket is jelenthet azoknak, akik családban élnek ugyan, ám házasság helyett élettársi viszony áll fenn köztük.

Összeszedtük, milyen területeken javult a helyzetük, és melyeken szenvednek továbbra is hátrányt.

A tendenciák alapján mondhatjuk, talán a kormány is kezd ráeszmélni, hogy család lehet az is, ahol a szülők közt nincs házastársi viszony. Ennek ellenére nehézkes a változás.

Már járhat a magasabb családi pótlék

A családok támogatásáról szóló törvény eddig úgy határozott, hogy az élettársi kapcsolatban élő szülők csak külön-külön a saját és közös gyermekük után kaphatnak családi pótlékot és családi kedvezményt.

Hogy mit jelent ez pontosan? Tegyük fel, hogy egy élettársi kapcsolatban élő párnak van egy közös gyereke, és külön-külön egy-egy saját. Ez ugye három gyerek, de nem a törvény szerint, a szerint ugyanis a szülőknek külön-külön van két gyerekük, akik után felvehetik a pótlékot, ám a jóval magasabb, három gyerek utáni kedvezményre már nem jogosultak.

E konkrét példánál maradva gyerekenként akár 33 ezer forint is járhatna a szülőknek, ám így legfeljebb 10 ezerrel marad több a kasszában, ami komoly érvágás. Ahogy korábban írtunk róla, ez akár 900 ezer forintos különbség is lehet éves szinten, mindez csak azért, mert a szülők nem házasságban élnek.

Ez a törvény változott egy fontos ponton, így idén januártól már a szülővel együtt élő élettárs is jogosult a pótlékra. Ehhez az kell, hogy a gyerek és az élettársak bejelentett lakcíme azonos legyen, illetve a felek legalább egy éve éljenek ilyen élettársi kapcsolatban, amit regisztráltak is.

A jóból azonban a most élettársi kapcsolatot létesítők kimaradnak egy évig az erre vonatkozó feltétel szerint, ez a kikötés viszont házastársaknál nem létezik.

Tehát, ha egy pár 2015. február 18-án házasságot köt, akkor rögtön jár a kedvezmény, ha viszont csak élettársi kapcsolatra lépnek, akkor 2016-tól vonatkozik rájuk.

A tartásdíj és a lakáshasználat szabályai is változtak

Az új Ptk. hatálybalépésével - tavaly tavasszal - egy súlyos mulasztást pótolt az állam. Eddig ugyanis a házastársaktól eltérően a különvált élettársak csak közös tulajdonú ingatlan esetén igényelhettek bármilyen kompenzációt.

A új szabályozás szerint azonban már lehetséges a lakáshasználati jog abban az esetben, ha az élettársi kapcsolat legalább egy évig fennállt, és van közös gyerek - ennek odaítéléséről a bíróság dönt. Ez azt jelenti, hogy a szakítás után sem teheti ki az ingatlanból a másik felet a tulajdonos.

Nem jár a magasabb szocpol, ha nem volt esküvő

A szocpol szabályai változtak ugyan ez évtől, ám az élettársak számára sok újat nem hozott. A házastársak megígérhetik, hogy négy éven belül újabb közös gyereket vállalnak, ekkor pedig magasabb szocpolt kapnak, ami akár milliós nagyságrendű is lehet. Az élettársak ilyennel hiába próbálkoznának, ők csak a már meglévő gyerek, gyerekek után vehetik igénybe a lakásfelújítási támogatást.

Ezt is szeretjük