Hasmenésjárvány: kezdhetünk félni?
Emberről emberre is terjed a betegség!
Ide is hoztak be a fertőzött uborkából, kérdés, hová vitték őket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Németországban továbbra is tombol a hasmenéses járvány, vasárnap délelőtti adatok szerint a halálos áldozatok száma már tízre emelkedett, és szerte az országban jóval több mint ezer fertőzéses megbetegedést, illetve gyanús esetet regisztráltak - írja az MTI.

A betegek közül csaknem háromszáznak válságos az állapota, és egészségügyi szakértők úgy vélik, hogy a járvány még messze nem érte el tetőpontját. Egy német cég Csehországon kívül Magyarországra is küldött olyan spanyol uborkát, amely gyaníthatóan fertőzést okoz. Hogy hová kerültek a fertőzött uborkák, egyelőre nem lehet tudni.

Bár az illetékes hatóság, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal megkapta annak a két cégnek a nevét, amelyek a szennyezett uborkát behozhatták az országba, nevüket nem akarták nyilvánosságra hozni.

Az élelmiszer-biztonsági szakemberek már ott vannak a vállalkozásoknál, hogy felderítsék: az árut hová szállították. Az első hazai vizsgálati eredmények a hét első felére várhatók.

Így védekezz!

Védekezni az eredményektől függetlenül szükséges. Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos elmondta: nem megfelelő higiénés körülmények között emberről emberre is terjedhet a betegség, ezért a rendszeres és alapos kézmosás különösen fontos.

Emellett nem elegendő csupán a vízcsap alá tartani a zöldségeket, hanem csak alapos megmosás után, hámozva ajánlott fogyasztani. Azoknak, akik a közelmúltban Németországban jártak, és tapasztalják a tüneteket, továbbra is azt ajánlja: ne kezdjenek antibiotikum-kúrába, mert az akár súlyosbíthatja is a tüneteket. Hasfogó szedése sem javasolt, mivel ezáltal a méreganyag nem tud távozni a szervezetből.

Mégsincs Magyarországon fertőzött uborka
Valamennyi spanyol eredetű élelmiszert ellenőrizték hazánkban, s nem találtak köztük fertőzöttet - jelentette ki cikkünk megjelenése után Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfőn Debrecenben.

Szabó Enikő azt mondta, a legfrissebb információk szerint Németország mellett Svédországból, Dániából, Hollandiából, Nagy-Britanniából és Franciaországból is jelentettek megbetegedést.

Hozzátette: az érintett országokban csaknem háromszáz olyan betegről tudnak, akiknél már valamilyen szövődmény is kialakult. Mint mondta, hivatalosan eddig két olyan betegről számoltak be, aki bizonyítottan a szövődményként kialakult veseelégtelenségben halt meg.

Az intézet körlevélben értesítette az ország összes kórházát: kötelesek azonnal, telefonon tájékoztatni az Országos Epidemiológiai Központot, ha olyan megbetegedést észlelnek, amely a németországi hasmenésjárvánnyal összefüggésbe hozható.

Ennek eredményeképpen mostanáig öt minta érkezett a központba, és ezek a szombatra elkészült vizsgálati eredmények alapján mind negatívak lettek a járványt okozó baktériumra.

Ezt is szeretjük