KDNP: nehogy már egy szülői pofonért feljelentést tehessenek
Az LMP-s Ertsey arra próbált választ kapni, miért nem halad a családon belüli erőszak ügye.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A családon belüli erőszakról vitázott az MTV Az este című műsorában Harrach Péter és Ertsey Katalin. Az LMP képviselője arra volt kíváncsi, a kormány miért nem fogadja el a civilek javaslatait a készülő jogszabályról, a KDNP frakcióvezetője azonban nem adott egyértelmű választ, inkább azt hangsúlyozta, hogy egy igazi családban nincs is erőszak.

Harrach Péter, fotó: MTI

A történet előzménye, hogy a parlament ígéretet tett arra, hogy önálló büntetőjogi tényállás lesz a családon belüli erőszak, melynek érdekében fel is állítottak egy munkacsoportot, ami viszont hamar felbomlott a kormány ellenállása miatt.

Ósdi nézetek

- Azt gondolom, hogy egyszerűen szánalmas, hogy 2013-ban, amikor már a környéken minden régiós ország ezt nagyon példamutatóan szabályozta, kiképezte a rendőrséget, van előrehaladás ebben az ügyben, Magyarországon a mai napig a kilencvenes évek elejére emlékeztető állapotok uralkodnak, és évente 70 nő hal meg ebben az ügyben. És több tucatnyi gyerek. Azt gondolom, hogy az ő életük elég fontos lehetne ennek a kormánynak - közölte Ertsey Katalin, amire Harrach Péter úgy reagált, hogy a parlament már elfogadott egy határozatot, amely úgy szól, hogy az a népi kezdeményezés, ami a százezer aláírásgyűjtés kapcsán létrejött, annak mint önálló büntetőjogi tényállásnak az elfogadását a parlament is elfogadta.

A szülői pofonról

Harrach hozzátette, ő speciel szívesebben használja a hozzátartozók közötti vagy a párkapcsolaton belüli erőszak kifejezést, a kétféle megközelítés között pedig az elvi különbség az, hogy a KDNP nem csupán a személy szabadságjogait védi, hanem a családnak mint közösségnek az érdekeit is.

- Ha a család betölti a védő és regeneráló funkcióját,  akkor oda nem szabad a törvénynek és a hatóságnak belépnie - vélekedett a frakcióvezető.

- Hol van az a határ? - tette fel a kérdést Harrach, majd elmondta, néha azt tapasztalják, hogy egy szülői pofon, ami nem helyes, sokszor olyan indulatokat vált ki egyesekből, hogy azt már olyan szintre teszik, hogy a gyermek feljelentheti a szüleit.

Ertsey erre annyit mondott: - Én nem nagyon hiszek a fülemnek, hogy egy olyan műsorban, amelyben a családon belüli erőszakról beszélünk, ott tulajdonképpen pozitív kontextusban említtetik egy szülői pofon.

Harrach ezután leszögezte, úgy gondolja, hogy a törvény és a hatóság szempontjai és a család vagy bármiféle közösségbe való belépésének a lehetősége adott esetben indokolt és fontos. Megerősítése egy közösségnek azzal is történhet, hogy éppen a szakma, tehát, mondjuk, egy családsegítő vagy egy gyermekjóléti szolgálat vagy bármi nyújt segítséget, nem pedig kemény törvényi eszközökkel teszik ezt.

Arra a felvetésre pedig, hogy az LMP a szakmával és a civilekkel egyeztetett, és tehát épp a szakma javaslataikat söpörte le a kormány, a KDNP frakcióvezetője úgy reagált: - Önök mindig a civilekre hivatkoznak, a civil világ nagyon színes, tehát nem lehet azt mondani, hogy minden civil szervezetnek és minden szakértőnek teljesen egybehangzó véleménye van. Mi is ismerünk olyan civil szervezeteket, amelyek teljesen azt vallják, amit mi vallunk.

- És nem tartom azt helyesnek, hogy a minimális különbségeket hangoztassuk egy ilyen vitában. Sokkal inkább a gyermekek védelme, a nők védelme, közösen elfogadott és jó megoldást kell, hogy igényeljen. És ez nem politikai viták kérdése, hanem valóban a szakmának a szempontjai - zárta szavait a frakcióvezető.

A teljes beszélgetést ezen a linken nézheted meg.

Ezt is szeretjük