Erre talán senki sem számított a Fideszben: ezek történtek a kormány első évében
Az egy évvel ezelőtti helyzethez képest minden változott.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Pontosan egy évvel ezelőtt ezen a napon alakult meg a harmadik Orbán-kormány. Az ismételt kétharmados többség elnyerésekor Orbán Viktor nyugodt, higgadt kormányzást ígért, ám akkor még talán ő sem sejtette, mennyire mozgalmas lesz az ezt követő egy év. Pedig olyan dolgok is történtek ez idő alatt, amikre talán senki sem számított, és alapjaiban változtatták meg a hazai közéletet.

A harmadik Orbán-kormány tagjai

Összeszedtük, mi történt a harmadik Orbán-kormány első évében, és mire fogunk emlékezni ezekből évek múlva is. Mozgalmas és emlékezetes évet zárt ez a kabinet, annyi biztos.

A kormány első és második nagy dobása

Az újonnan felálló kormány első nagy lépése még a megalakulás hónapjában, pontosabban június 25-án érkezett. A devizahitelesek megmentéséről szóló első törvényjavaslat ekkor került a parlament elé, ami a kormány egyik régi adóssága volt már, és sok ezer embernek jelentett megkönnyebbülést.

A kormány eztán magabiztosan húzta be az önkormányzati választást október 12-én. Csak Budapesten sikerült a baloldalnak elvinni pár kerületet, illetve főleg a keleti országrészben megerősödött a Jobbik, ám a kormány egyértelmű győzelmet ünnepelhetett.

Kitiltási botrány

Az önkormányzati választás után aztán úgy tűnt, csak a gondok jönnek a kormány szempontjából. Egy nagyon kínos ügy ugyanis csak ekkor került napvilágra. Kiderült, hogy az Egyesült Államok összeállított egy listát, amin olyan magyar állampolgárok nevei olvashatóak, akik nem léphetnek az ország területére. Akkor még csak találgatások jelentek meg róla, de később kiderült, Vida Ildikó, a NAV elnöke is szerepel a listán.

Az amerikai nagykövetség, illetve az azt ideiglenesen vezető André Goodfriend utalt arra, hogy korrupciós ügyek miatt hozták meg a döntést a kitiltásokról. De ez még csak a kezdet volt.

A kormány rémálma: a netadó

Október 21. egy csendes keddi napnak indult - még nem lehetett tudni, mekkora közfelháborodást vált majd ki az, ami ekkor történik. A Nemzetgazdasági Minisztérium ugyanis benyújtotta a következő évi adócsomagot, ami bár sok újdonságot tartalmazott, egyetlen sora mindennél hangosabb botrányt okozott. Ez volt az internetadó, ami miatt a hónap végéig két nagy tüntetést is szerveztek. A második megmozduláson annyian vettek részt, hogy a hónap utolsó napján maga Orbán Viktor jelentette be, elállnak az internetes adatforgalom megadóztatásától.

Orbán Viktor kijelentései sohasem voltak visszafogottak, és ez semmit sem változott. Tavaly nyáron az illiberális államról szóló tusványosi fejtegetése okozott botrányt. Ez még a Merkellel közös sajtótájékoztatón is előkerült, ahol a német kancellár értelmezhetetlennek tartotta a kifejezést. Apropó, látogatók: Merkel mellett Vlagyimir Putyin is Budapestre látogatott idén, amit gyanúsan méregettek a nyugati sajtóban, hiszen az ukrajnai válság kitörése óta eddig Budapesten kívül nem fogadták más európai nagyvárosban az orosz elnököt.

Közben a kormány népszerűsége - feltehetően a botrányok miatt - komoly mértékben zuhanni kezdett. Novemberben a Tárki például 12%-os esést mért, és ez a trend folytatódott egészen tavaszig. Közben a kormányellenes megmozdulások állandósultak, de egyre kevesebben vettek részt rajtuk, ellenben egyre hevesebbé váltak, és személyi sérülések is történtek.

Sokan elpártoltak a kormánytól? Akkor zárassuk be vasárnap a boltokat!

A kormány még év vége előtt elhatározta, kiáll a KDNP korábban egyszer már elvetett terve, a vasárnapi zárva tartás mellett. A kereszténydemokraták ezt a vasárnap szentségével indokolták, de a kormány új magyarázatot talált, mégpedig a kereskedelemben dolgozók heti egy állandó szabadnapjának biztosítását. A törvényt elfogadták, március 15-én pedig életbe is lépett, de több felmérés szerint sem aratott sikert a lakosság körében.

Orbán és Putyin Budapesten

A kormányban ekkorra vált érezhetővé egyfajta kapkodás. A vasárnapi zárva tartást elrendelő törvény kapcsán még lapunkkal is azt közölte a nemzetgazdasági tárca, hogy nem időszerű a bevezetése, miközben a KDNP-nél már arról nyilatkoztak, hogy Orbán Viktor rábólintott a javaslatra. Ez kiválóan tetten érhető volt az új útdíjrendszer kapcsán is, amelynek bevezetéséről szintén ekkor határoztak, és ahol fideszes polgármesterek mentek szembe a kormány döntésével. A fizetős szakaszok kiterjesztésén aztán jócskán módosítani is kellett.

Simicska Lajos egyetlen szóval történelmet írt

De a Fideszben zajló, rég nem látott változásokról a legjobban február 6-án kaphatott képet a hazai közvélemény. Ekkor jelentette be a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Hír TV és Magyar Nemzet vezetősége, hogy lemondanak. A pletykák szerint az Orbánnal már régóta rossz viszonyt ápoló Simicska Lajos eztán szinte a nap fennmaradó összes órájában intézett egy kirohanást valaki ellen, és persze Orbán Viktort ekkor nevezte annak, amiről talán felesleges is részletesen írni, hiszen mindenki tudja már.

A kormányban az is fejfájást okozhatott, hogy az elmúlt hónapokban több időközi választáson is vereséget szenvedett a párt aktuális jelöltje - a leghangosabb Újpest, Veszprém és Tapolca volt.

Halálbüntetés, idegenellenesség

Valószínűleg a népszerűségvesztés miatt tavasztól a Fidesz olyan témákat vett elő, amik addig nem igazán voltak jelen a hazai közbeszédben. Előbb a hazánkban nem túl gyakori bevándorlás ellen kezdett kampányba a kormánypárt, majd pár hétre rá Orbán a halálbüntetésről kezdett beszélni. De persze addig sem kellett beszélni a brókerbotrányokról, amikben a Quaestor tulajdonosaként az a Tarsoly Csaba is érintett volt, aki kapcsolatban volt a kormány több tagjával, de Orbánnal közös képük is készült.

A netadó elleni tüntetés tavaly október 28-án

Persze a következő választás még messze, a kormány és a Fidesz is összeszedheti magát, bár jelenleg sincs népszerűbb a meggyengült kormánypártnál. Ez az egy év ugyanakkor sok tabut ledöntött, és olyan változásokat hozott a hazai politikában, amilyenekre talán senki sem számított.

Fotók: leadkép: kormany.hu; Orbán Putyinnal, illetve Orbán a Tusványoson: Facebook.com/Orbán Viktor; tüntetés: MTI/Beliczay László

Ezt is szeretjük