Harag, bűntudat, szorongás: 3 negatív érzés, ami a javadra is válhat a pszichológus szerint

Senki sem szereti a haragot vagy a bűntudatot, de egy másik oldalról nézve mégis hasznosak lehetnek ezek az érzések.

GettyImages-493020174

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Már gyerekkorban letisztul mindenki számára, hogy mi a különbség a jó és a rossz érzések között. Örülni jó, míg szomorkodni rossz. Vidáman tölteni az időt jobb, mint haragudni a másikra.

Természetes, hogy ez a kategorizálás megtörténik, de mikor az ember már felnő, és tudatosabbá válik, érdemes újragondolnia a dolgot, hogy könnyebben boldoguljon rossz érzéseivel. Akinek ez sikerül, az voltaképpen profitálhat is abból, ha haragszik, szorong, vagy épp bűntudata van.

Az egészséges érzelemfeldolgozás a kulcs

Daniel S. Lobel pszichológus egy írásában fontos dologra hívja fel a figyelmet. Bár a legtöbben úgy gondolkoznak, hogy csak a jó érzéseket szeretnének megtapasztalni, valójában a rossz érzéseknek is helye van az ember életében. Bármilyen érzésről is legyen szó, káros elnyomni, elhessegetni, kizárni azt.

Sokkal jobb az egészséges érzelemfeldolgozásra törekedni, azaz nézőpontot váltani és átgondolni, hogy egy adott negatív emóció végtére is hogyan lehet az ember hasznára, miként terelheti jó irányba életét, milyen módon fogja edzeni túlélőképességét. Ehhez először is meg kell érteni az érzelem lényegét, és megfelelően kell címkézni azt.

Így lehet hasznos a harag

Mi a harag? Sok minden okozhatja - magyarázza a pszichológus - de a kiváltó dolog mindig ugyanaz: egy sérelem, mely megtörtént vagy megtörténhet. A harag kifejezésének is van jelentősége, hiszen az ember így próbálja jelezni, hogy rossz neki, ami történik, illetve eltéríteni a másikat attól a szándékától, ami sérelmet okozhatna számára.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Miután letisztult az ember fejében, hogy pontosan mi miatt érez haragot, könnyebben kezelheti azt a helyzetet, ami az érzést kiváltotta. Ha például az okozza az érzést, hogy mások bántó dolgokat mondanak neki, akkor eldöntheti, hogy holnaptól nem fog figyelni ezekre a szavakra, és egyszerűen kizárja őket. A harag abban is segít, hogy az ember felismerje, változtatnia kell. Amennyiben az egy romboló kapcsolatban, túlterhelő munkában vagy a nem megfelelő személyek társaságában gyökerezik, a harag segít benne, hogy merjünk továbblépni. A harag, a forrásának beazonosítása, majd annak megszüntetése lassanként elvezet arra a pontra, hogy a negatív érzelem egyszerűen megszűnik.

Ezért jó a bűntudat

Lobel szerint a bűntudatnak is van előnye. A titok nyitja az, hogy az ember más nézőpontból közelítse meg azt a dolgot, amiben hibázott. Ha arról az oldalról szemléli, hogy mások szemében bűnössé vált, nem jó úton jár. Akkor viszont, ha azt nézi, milyen fejlődési lehetőséget biztosít a számára ez a tévedés, profitálhat belőle.

Első körben meg kell fogalmazni, pontosan mi volt a hibás cselekedet, majd megpróbálni a lehetőségekhez mérten javítani a miatta kialakult helyzeten, és elhatározni, hogy a jövőben, ha csak lehet, nem lesz még egy ilyen. A jobbra való törekvésen túl az is fontos, hogy az ember vállalja a felelősséget a tette miatt. Csupa-csupa fejlődés ez a folyamat - különös, de a bűntudat az indítógombja.

Miben segít a szorongás?

A pszichológus arra is kitért, miben lehet hasznos a szorongás. Ennek többféle fokozata van, de rendszerint kellemetlen érzelmek sokasága kelt zűrzavart a lélekben. Lobel szerint, miután az érintett felismerte, hogy szorong, meg kell hogy próbálja az összegabalyodott érzelmeit kibogozni. Ha sikerül őket egyenként azonosítani és címkézni, akkor megoldást találni is könnyebb lesz rájuk, akár egyedül, akár segítséggel. A lényeg, hogy a szorongás felhívta rájuk a figyelmet, így lassanként elvezet a kiúthoz - ergo, bizonyos szempontból ez az érzés is jó.

A pszichológus szerint voltaképpen nincsenek is negatív érzések. Minden emóció, legyen az akár egy rossz is, útmutatás egy jobb élet felé. Ha az ember figyel az érzéseire, és megtanul bánni velük, akkor végül mindegyikből építkezhet.

Miért bátor az, aki sebezhető?

Különös a felvetés, ám van benne logika: a következő cikkből kiderül, miért.

Ezt is szeretjük