Nem gyenge, hanem bátor, aki sebezhető: egyszerű a magyarázat, miért
A sebezhetőséget sokan rosszul ítélik meg: gyengeségként, pedig bátorságra utal.

bator
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Napjainkra sajnos arra a tévútra jutott a világ, hogy a mindenkori tökéletesség, a sikeresség és a töretlen jókedv már-már elvárás lett.

Nem hiába vélik úgy sokan, hogy a sebezhetőség a gyengeséggel egyenlő, negatív tulajdonság. Valójában a sebezhetőség pozitív dolog, mint azt Brené Broen, a Houstoni Egyetem pszichológiai témákban kutató professzora tartja. 

Aki sebezhető, az az igazán bátor

A szakértő szerint a sebezhetőség a legerősebbek tulajdonsága. Nem véletlenül: aki nem leplezi gyengeségét, érzelmeit, és nem retteg kifejezni félelmeit, az mindenki másnál bátrabb embernek nevezhető.

Sokan rosszul pörgetik végig magukban a kérdést, és arra a téves következtetésre jutnak, hogy sebezhetetlennek lenni a jobb. Mindez azzal jár, hogy az ember nem kommunikálja a valós érzelmeit, hanem álarcot húz, aggodalmait pedig lenyeli.

Mit tesznek ezzel szemben a sebezhetőségüket felvállaló emberek? Nem bújnak maszk mögé, fel merik vállalni, amit valójában gondolnak és éreznek, és nem terheli őket az a kötelezettség sem, hogy folyton sziklaszilárdnak mutatkozzanak.

A sebezhetőséget felvállalók nemcsak bátrabb, de boldogabb emberek is: az, hogy kendőzetlenül megmutatják valódi arcukat. Ez egyértelmű jele annak, hogy elfogadják önmagukat olyannak, amilyenek, ami óriási kincset és lelki stabilitást jelent a számukra.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezért is jó beszélni a félelmekről

Tagadhatatlanul bátor, aki vállalja sebezhetőségét, és elmondja aggodalmait, ám egyúttal szerencsés is, hiszen ezzel saját magának is segít. A Kaliforniai Egyetem kutatása szerint ugyanis, ha valaki beszél a félelmeiről, könnyebben túllendülhet rajtuk, hiszen megfogalmazza azokat, és szembesül velük.

88 főt vontak be vizsgálatukba. Azt kérték a résztvevőktől, hogy menjenek a lehető legközelebb egy tarantula pókhoz, majd az emberek egy részét megkérték, hogy beszéljenek róla, mit éreztek közben. Egy hét múlva megismételték a gyakorlatot, és azok, akik előzőleg szavakba öntötték az érzéseiket, másodszorra sokkal közelebb merészkedtek az állathoz.

Bár a hétköznapokban számtalan ok merülhet fel, amiért az ember szoronghat, és sebezhetővé válhat, a tudomány is igazolta, hogy az érzéseket érdemes felvállalni: nemcsak bátorságra vall, hanem bátorságot is ad az embernek.

Reggeli jógagyakorlatok a derűlátóbb napért

Ezek az egyszerű mozdulatok sok pozitív energiával töltik fel az embert.

Ezt is szeretjük