Hányadikként születtél a Földre? Egy pillanat alatt kiszámolhatod!
Egy alkalmazás segítségével megtudhatod, hányadik csepp vagy a tengerben.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Föld népessége folyamatosan növekszik, sőt, az utóbbi évtizedekben ez a növekedés jelentősen felgyorsult, az emberek száma megsokszorozódott.

Ha kíváncsi vagy rá, hányadikként csöppentél bele ebbe a hatalmas tömegbe, amikor megszülettél, most megtudhatod.

Már több mint hétmilliárdan vagyunk

2011 októberében jelentette be az ENSZ, hogy a Föld népessége túllépte a hétmilliárdot. Ez hatalmas növekedés a múlt század közepéhez képest: az 1950-es években a Population Reference Bureau becslése szerint még csak két és fél milliárd ember élt a bolygón. 

A nyolcvanas évekre ez a szám megduplázódott: 1987 nyarán született meg a Föld ötmilliárdodik lakosa. Mindössze 24 évvel később, 2011 októberében a hétmilliárdodik ember is világra jött, ezzel pedig 66 év alatt megháromszorozódott az ENSZ 1945-ös megalapításakor becsült szám.

Előrejelzések szerint ez az elképesztő ütemben zajló népességnövekedés a közeljövőben észrevehetően lassulni fog, a Föld lakossága a század végére így is elérheti a tízmilliárdot. A népek összetétele azonban jelentősen változni fog, mert nem minden országban kedvező a születések és az elhalálozások aránya.

Te hányadik vagy?

A BBC News weboldalán található kalkulátor segítségével te is könnyedén kiszámolhatod, hányadikként születtél a Földre. A szórakoztató alkalmazást ide kattintva éred el. Az oldalon csak be kell írnod a születésed napját, hónapját és évét ebben a sorrendben, és a program máris kidobja neked, hányadikként születtél meg. Sőt, azt is megtudhatod, hány ember élt már előtted a történelemben.

Természetesen a kalkulátor nem hoz hajszálpontos eredményt, csak a hozzávetőleges számot mutatja meg, de így is érdekes megtudni, nagyjából milyen sorszámot kapnál, ha sor kerülne a földlakók rendszerezésére. Tapasztalataink szerint a program nem csal, minden alkalommal ugyanazt a számot dobja ki egy bizonyos születési dátumra.

Ezt is szeretjük