Felháborító: ilyen kicsinyesség miatt nem jutnak el a ruhák a rászorulókhoz

Megdöbbentő oka van, amiért sok ruhát meg kell semmisíteni.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bizonyára sokakban felmerült már, mi a sorsa annak a rengeteg tárgynak, hamis, vagy csempészett ruhának, cipőnek, melyeket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal - NAV - lefoglal. Mikor kerülnek ezek megsemmisítésre, és mikor van lehetőség hasznosítani a lefoglalt értékeket?

Ennek jártunk utána. Kiderült az is, hogy sok ruha nem kerülhet felhasználásra, de nem a NAV hibájából.

Így járhat el a hatóság

Teljes joggal merül fel az emberben, hogy a nem lopásból származó, bizonyítékként sem alkalmazható, a NAV által lefoglalt ruhákat karitatív célokra is fel lehet használni. De vajon a hivatal is gondol erre? A NAV sajtóosztályát kérdeztük erről.

Dr. Sárközi Alexandra szóvivőtől megtudtuk, hogy minden lefoglalt tétel, még a kőolaj felhasználására is több út áll a hivatal előtt. Üzemanyagként vagy fűtési célra a NAV is felhasználhatja, de akár a katasztrófavédelmi szervek számára is átadhatja gyakorlatozás céljából. Ugyanígy a lefoglalt ruhák is többféleképpen végezhetik.

Amennyiben nem kell a bíróság számára bizonyítékként átadni vagy a tulajdonosnak visszajuttatni - ez utóbbi nyilván lopás alkalmával merülhet fel -, hasznosíthatja vagy megsemmisítheti a NAV a lefoglalt anyagot. A karitatív célra való felhasználásról pedig a Karitatív Tanács dönt.

Sok ruha nem juthat el a rászorulókhoz

A Karitatív Tanácsban több hazai segélyszervezet képviselője foglal helyet, akik eldöntik a NAV által javasolt termékekről, hogy azokat hogyan lehet a leghatékonyabban felhasználni. A tanács azonban nem mindent fogad el, 2013-ben például 401 javasolt tételből mindössze 110 került ilyen jellegű felhasználásra. Ezek főként ruhák, cipők, papucsok voltak, 120 millió forint értékben - tájékoztatott Sárközi.

2012-ben 454 felajánlott tételből mindössze tíz került elfogadásra, tehát az összes mennyiség töredéke juthatott csak el rászorulókhoz. De mi lehet a gond a felajánlott, ám el nem fogadott tételekkel?

A márkák képviselői nem engednek

A lefoglalt ruhák zöme főként hamis márkajelzéssel ellátott termék, amiket eladni nyilván nem lehet, de a rászorulók attól még hasznát vehetik. Ezek egy része szerencsére ingyenesen a rászorulókhoz jut, amit valamely nagyobb segélyszervezet, például a Magyar Vöröskereszt koordinál. A hasznosításhoz azonban egy másik fél hozzájárulása is szükséges, és leggyakrabban ezen bukik meg a karitatív felhasználás.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Olyan is előfordulhat, hogy a jogtulajdonos, tehát az adott márka képviselője nem járul hozzá, hogy a hamis jelzéssel ellátott ruha a rászorulókhoz kerüljön. A hozzájárulásuk nélkül pedig mind a NAV, mint a karitatív szervek tehetetlenek. Ilyenkor a törvény szerint akkor lehetne felhasználni a ruhákat, ha azokat megfosztják a márkajelzéstől, a "márkátlanítás" azonban olyan költséget jelent, amit az elosztást végző szervek nem tudnak vállalni. Ezért marad bent rengeteg tétel a NAV-nál, és kerül végül megsemmisítésre.

Ezt is szeretjük