Miért épp a krizantém a halottak napi virágunk, és miért gyújtunk gyertyát? Szokásokról és hiedelmekről

Mit lehet tudni a mindenszentek és halottak napja idején követett szokásokról és hiedelmekről?

mecses

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

November 1. és 2. mindenszentek ünnepe és halottak napja. Előbbin minden megdicsőült lélekről vagyis szentről emlékeznek meg a hívők, utóbbin pedig a minden elhunytról, de különösen azokról, akik a purgatóriumban vannak. Ugyan eredetileg vallási vonatkozású alkalmak, e két nap általánosan, vallásosságtól függetlenül is az elhunyt szeretteinkre való emlékezés ünnepe.

Évről évre tömegek látogatnak el a temetőkbe, hogy megemlékezzenek elvesztett szeretteikről. Virággal, gyertyákkal, illetve mécsesekkel érkeznek, hiszen ez a szokás, ám hogy miért is lett ez a szokás, arról a legtöbben keveset vagy épp semmit sem tudnak.

Miért a gyertya és miért éppen krizantém?

A megemlékezők nem kizárólag krizantémot, de többségében ezt visznek a temetőbe a szokás szerint. Ez a virág már hagyományosan a megemlékezés virága lett, aminek az oka valószínűleg mindössze abban keresendő, hogy az évnek e szakában a krizantém nyílik.

Fehér színe abszolút illik az alkalomhoz, és ünnepi díszbe öltözteti a temetőt. A virágszimbolika szerint a krizantém az öröm, az optimizmus és a hosszú élet virága, így a növénnyel dicsőíthetjük az élet szépségét, illetve megköszönhetjük azt is, ha elhunyt szeretteink sokáig velünk voltak.

A gyertyagyújtás hagyománya hátterében az a magyarázat áll, hogy a gyertya fénye az örök világosság szimbóluma. Ha tehát gyertyát gyújtunk a síron, az annyit tesz, mint amikor azt mondjuk, az örök világosság fényeskedjék nekik.

Magyar hagyományok november 1-én és 2-án

Régi szokás volt, hogy a család az otthona minden helyiségében gyertyát vagy lámpát gyújtott, hogy a hazalátogató elhunyt lélek ne tévedjen el. Még a vacsoraasztalon is terítettek neki, mintha valóban hazatért volna egy estére.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Szokás volt az is, hogy halottak napja és mindenszentek hetén minden este kisebb gyertyát gyújtottak a házban, mégpedig szám szerint annyit, ahány elhunytról megemlékeztek. Az ima ezek mellett a gyertyák mellett mindaddig eltartott, amíg az utolsó szál is le nem égett. Volt ahol annyi szál gyertyát gyújtottak, ahány ember megemlékezett a házban. Úgy tartották, akinek legelőször leég a gyertyája, az távozik legközelebb az élők sorából.

Gyertyagyújtáshoz fűződő hiedelem, hogy a már égő gyertyát nem szabad az egyik sírról a másikra áttenni. Ez ugyanis azt szimbolizálná, mintha az egyik elhunyt életében elkövetett bűnét a másik elhunyt bűneinek listájához tennénk át. Hasonlóképpen, ha valaki virágot lop egy sírról, akkor az elhunyt bűneit is magával viszi, vagy átteszi egy másik elhunythoz.

A holt lelkek hazatérése nem volt általánosan várt dolog. A sírokat a régi hiedelem szerint azért szépítették meg ezekre a napokra, hogy a holtak számára tetszetős legyen, és ne akarjanak kiköltözni onnan. A kísértést azzal is szerették volna megakadályozni, hogy a sírokra gyertyát tettek. Így a véletlen kiszabaduló, még bolyongó lélek könnyebben visszatalálhatott a sírba.

Halottak napján a régi hiedelmek szerint tilos volt kerti munkát végezni, ezzel ugyanis megzavarták volna az eltemetettek nyugalmát. A sír virágágyását feltehetőleg részint ezért is hozzuk rendbe előzőleg, és nem zavarjuk vele az elhunytakat november 2-án.

Mindenszentek napjához régen nem csupán az elhunytak kapcsán kötődtek szokások. Hagyomány volt ezen a napon ételt osztani a szegényeknek, de erre a napra időzítették az új bíró megválasztását és az új cselédek szerződtetését is. Úgy tartották, a mindenszentek még az időjárás megjósolására is alkalmas nap volt: amilyen volt az idő ezen a napon, olyan télre lehetett számítani a régiek szerint.

Különleges hazai temetők

Csónakos fejfákat állítottak a sírokhoz: nem ez az egyetlen furcsa temető hazánkban, másutt szív alakúak sorakoznak.

Ezt is szeretjük