Ausztria egyik legszebb faluját fojtogatja a népszerűség: a lakóknak elegük van
A túl nagy idegenforgalom áldozatául esett a Jégvarázst ihlető osztrák falu, Hallstatt.

hallstatt-falu
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A túl nagy idegenforgalom áldozatává vált egy idilli osztrák falu, amelyről elterjedt, hogy róla mintázták a Jégvarázs című animációs Disney-kasszasiker királyságát, Arendellét. Hallstatt egyórányi autóútra fekszik Salzburgtól, és mindössze 780 lakosa van.

Míg 2009-ben egy nap alatt csak száz turista fordult meg ott, tavaly már napi tízezer látogatója volt a településnek, egy lakosra számítva hatszor annyi, mint Velencének - számolt be róla a The Independent. A település 1997-ben világörökségi státuszt kapott az UNESCO-tól hétezer éves, a világon a legrégibbnek számító sóbányájának köszönhetően.

A falu népszerűsége több lépcsőben ért csúcsára: 2006-ban bemutatták egy dél-koreai programban, 2011-ben egy kínai üzleti mogul a dél-kínai Kuangtung tartományban felépítette a település pontos mását 274 milliárd forintnak megfelelő összegért, a Jégvarázsban szereplő mesebeli Arendelle pedig tovább fokozta az érdeklődést.

Hallstatt festői környezetben található a Salzkammergut lábánál, 16. századi épületekkel és egy lutheránus templommal. Évente 20 ezer turistabusz özönli el. A helyi lakosok számára egyfelől áldás a sok látogató, mivel jót tesz az üzleteiknek, amelyek így egész évben nyitva tarthatnak. A bevételekből fenn lehet tartani a helyi iskolát és egy koncerttermet, de a túlzott idegenforgalomnak megvan a maga ára.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Katasztrófa. Sok látogató komolyan azt hiszi, hogy ez egy szórakoztatópark - mondta egy helyi szállodás. - Hallstatt a kultúrtörténet egy fontos darabja, nem múzeum - jelentette ki a város polgármestere, hangsúlyozva, hogy legalább harmadával csökkenteni akarják a látogatók évi egymilliós számát, de egyelőre nem tudják, hogyan.

Fotók: Getty Images

Lenyűgöző fotókon az Alpok rejtett oldala

Az osztrák fényképész már bejárta a világot, mégis az Alpokban fotózott a legtöbbet, és rendszeresen visszatér, hogy újabb és újabb felvételeket készítsen.

Ezt is szeretjük