Furcsa hatást váltott ki egy film: nem győztek büntetni a rendőrök a moziknál
Növelik a sebesség iránti vágyat a nézőkben a Halálos iramban-sorozat filmjei.

halalos-iramban
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sebesebb vezetésre késztetik a Halálos iramban című sorozat filmjei a nézőket - derítették ki amerikai kutatók, akik kimutatták, hogy az akciófilmek bemutatása utáni hétvégéken jelentősen megnőtt a sebességtúllépés az utakon. Anupam Jena, a Harvard Egyetem orvostudományi iskolájának kutatója és kollégái tanulmánya szerint a gyorshajtás miatti büntetések száma ugyan nem nőtt meg, de a megbüntetettek sebességtúllépése igencsak megugrott. 

Számtalan sofőrt kaptak rajta azon, hogy a megengedettnél óránként mintegy 64 kilométerrel nagyobb sebességgel hajtott, ráadásul a gyorshajtásokat a mozik környékén észlelték a rendőrök. A sikeres amerikai akciófilm-sorozat - melynek nyolcadik részét tavaly mutatták be, és már készül a kilencedik - középpontjában az illegális utcai autóversenyek állnak.

vin-diesel

A 2001-ben bemutatott első film óta a Halálos iramban eddig 4,4 milliárd dollárt forgalmazott a mozikban. A harvardi kutatás azon ritka példák egyike, mely kimutatta, milyen hatással vannak a mozifilmek az emberek magatartására. "Sok vita folyik manapság arról, milyen hatással vannak a filmek és más médiumok az emberekre. Ezt igen nehéz tudományos kutatásban tanulmányozni" - idézte a The Times brit napilap Anupam Janát.

"Nehéz valakinek a magatartását erőszakosabbra változtatni. De nem nehéz gyorsabb vezetésre késztetni valakit, aki már amúgy is vezet" - hangoztatta a kutató, aki kollégáival a Maryland államban a rendőrség által az elmúlt öt évben gyorshajtásért kiszabott és az interneten nyilvánosságra hozott mintegy 200 ezer büntetést elemezte. A kutatóknak ez alapján sikerült összehasonlítaniuk a sebességhatár átlépését a Halálos iramban-sorozat filmjeinek bemutatója előtti és utáni időszakban.

Ezt is szeretjük