A bűvész, aki beleszorult egy tejes kannába - Félresikerült trükkök, amik tragikus halált okoztak

Az elhivatott bűvészek gyakran életüket adták egy-egy lélegzetelállító mutatványért.

Halálos bűvésztrükkök

A bűvészmutatványok részben azért kápráztatják el a közönséget, mert a veszély illúzióját keltik. Criss Angel, David Blaine vagy éppen a világhíres Harry Houdini olyan mutatványokat hajtottak végre, amelyek elvarázsolták és megdöbbentették a nagyérdeműt. 

Néha azonban a veszély nem csupán illúzió, hanem valóság. A bűvészmesterek az 1800-as évektől fogva folyamatosan próbálták meghazudtolni a fizika törvényeit és felülmúlni a konkurenciát. Nem csoda tehát, hogy a mutatványok némelyike halállal végződött. Hivatásuk iránti elkötelezettségükért saját életükkel fizettek - sőt, néha mást is magukkal vittek a túlvilágra. 

4 tragikus bűvészmutatvány

Egy tejeskanna okozta a vesztét

Royden Joseph Gilbert Raison De La Genestának nevénél fogva enyhén szólva nehéz dolga lett volna betörni a szórakoztatóiparba, ezért az egyszerűség kedvéért inkább Houdini imitátoraként lépett színpadra. 1930-ban Genesta megpróbálkozott a híres szabadulóművész egyik legnépszerűbb trükkjével: a tejeskannás szökéssel. 

Genesta mutatványához hozzátartozott egy titkos csapóajtó, ami lehetővé tette - volna - számára a kanna nyílásán lévő kiszabadulást. Azt azonban nem tudta, hogy a tejesdobozt útközben leejtették, így a vészkijárat behorpadt, és már nem működött. Körülbelül három perce volt a tejeskannába zárva, mikor felesége rájött, hogy valami nincs rendben. 

Mivel Genestán kívül senki nem tudta, hogy működik az ajtó, a segítőknek szét kellett verni a lakatot, ezzel még több értékes percet veszítve. Mire a bűvész kiszabadult, bár egy pillanatra magához tért, nem sokkal később elhunyt. 

Pár másodpercen múlt a tragédia

Szintén 1930-ban Charles Rowan kényszerzubbonyba szíjazta magát, és egy 72 km/h sebességre gyorsított autóból próbált kiszökni. Bár Rowan korábban sikeresen végigcsinálta a mutatványt, a végzetes napon pár másodperccel később vetette ki magát a járműből. Az autó jobb kereke nekiütközött, ami így belehajtott a gyerekekkel teli tömegbe. A mutatvány előtt Rowan írásban felmentette a sofőrt minden felelősség alól abban az esetben, ha a bűvészmutatvány balesettel végződne.

Feleségét és gyermekét vesztette el a mutatványban

Van, aki saját feleségét és gyermekét vesztette el a mutatvány közben. A DeLinksy család egy német férj-feleség duó volt, akik a német herceg előtt adták volna elő mutatványukat 1820-ban. 

A "golyókapás" nevezetű, híres mutatvány szerint hat katona lőtt volna Madame Delinksyre. A produkció során a katonáknak az igazi golyókat üresekre kellett cserélniük - ezt hatból öt katona meg is tette. A hatodik azonban lámpalázasnak bizonyult, és bekapcsolt nála a pilótaüzemmód, így igazi golyót cserélt. Madame Delinksyt hasba lőtték, aki még a színpadon elvetélt, és két napra rá meg is halt. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

A bűvész, aki kétszer halt meg

1911-ben Sigmund Neuberger - művésznevén "A nagy Lafayette" Edinburgh-ben adta elő leghíresebb mutatványát, az Oroszlán menyasszonyát. A trükk során Lafayette-et látszólag feláldozták a hatalmas, 180 kilós oroszlánnak. A terv szerint a bűvészt egy kaszkadőr játszotta, míg Lafayette a színpad alatt várakozott, hogy végül oroszlánjelmezbe bújva a mutatvány végén helyet cseréljen az állattal. A színpadot gondosan feldíszítették kínai papírlámpásokkal, ám az egyik ilyen lámpás az előadás közben kigyulladt. 

Ezt követően az egész színpad lángokba borult. Lafayette előzőleg a négy kijáratból hármat lezárt, így a szereplőgárda és a stáb egy kijáraton próbált kimenekülni. A tűzvészben tizenegy ember halt meg, köztük a mester is. Erre azonban csak a kaszkadőr testének elhamvasztása után jött rá a rendőrség. Miután rájöttek, hogy a kaszkadőr nem Lafayette, felkutatták a porig égett romokat, és ott találták a mestert a színpad alá szorulva.

Olvass tovább: A világ leghíresebb szabadulóművésze magyar volt

Harry Houdini, a világ leghíresebb szabadulóművésze Weisz Erik néven született Budapesten, noha származását élete végéig tagadta. Fiatalkorában újságkihordóként és cipőpucolóként dolgozott, de már ekkor érdekelte a bűvészet világa, és tehetséges illuzionistának bizonyult.

A legendás Houdini a 7. kerületben született: hogy lett a kis Weisz Erikből a világ legnagyobb bűvésze?

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük