A legendás Houdini a 7. kerületben született: hogy lett a kis Weisz Erikből a világ legnagyobb bűvésze?
Harry Houdini, a világ leghíresebb szabadulóművésze Weisz Erik néven született Budapesten, noha származását élete végéig tagadta.

houdini nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Weisz Erik, azaz Harry Houdini Budapest 7. kerületében született 1874-ben, noha haláláig az Egyesül Államokat jelölte meg szülőhazájának. Fiatalkorában újságkihordóként és cipőpucolóként dolgozott, de már ekkor érdekelte a bűvészet világa, és tehetséges illuzionistának bizonyult.

Zsidó családban született, Mayer Sámuel Weiss rabbi és Steiner Cecília közös gyerekeként. Négyéves volt a kis Houdini, amikor az Egyesült Államokba emigráltak. Érdekesség, hogy az utcát, amiben laktak később Houdiniről nevezték el.

Harry Houdini életútja

Miután édesapja elveszítette munkáját, több költözés után végül New Yorkban telepedtek le. Közben a kilencéves Erik már megszervezett magának egy fellépést trapézartistaként Jack Hoefler "ötcentes" cirkuszában, ahol a levegő királyának nevezte magát. Korosztályában az egész ország legjobb futójaként nyert érmet. Már gyerekként is érdekelték a mechanikai szerkezetek, később szerelőnek is tanult, valószínűleg ez alapozta meg szabadulóművész karrierjét. 12 évesen elszökött családjától, és korábbi kapcsolata révén csatlakozott egy kisebb cirkuszhoz, részt vett a Punch és Judy showban, ahol bohócként és hasbeszélőként is fellépett, emellett fejlesztette bűvésztudását.

Amikor 1890-re már bűvészetből kereste a kenyerét, Harry Houdini nevet vette fel, amit régi idolja, a francia bűvész, Jean Eugène Robert-Houdin ihletett. Az i azért került a neve végére, mert azt hitte, így egy kicsit franciásabb lesz. Ekkor született meg az az elképesztő képességekkel bíró bűvész, akinek a neve a mai napig él a köztudatban.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük