A Balatonnál is érződött a járvány hatása: mit változtatott meg a vírus?

Megváltoztak a közlekedési szokások a Balatonon a koronavírus-járvány miatt.

Hajózás a Balatonon
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Idén eddig több mint 300 ezerrel kevesebben utaztak a Balatoni Hajózási Zrt. - Bahart - kompjain és személyhajóin, mint az elmúlt év hasonló időszakában, a szállított kerékpárok száma viszont 16%-kal nőtt - mondta el Kollár József vezérigazgató.

Jelezte, hogy a járvány miatt módosított üzleti terveknél ugyanakkor kedvezőbben alakul a nyár, augusztus elejéig a kompokon és személyhajókon utazók együttes száma már meghaladta az egymilliót.

Már hétköznap is hajóra szállnak az emberek

A forgalom júniusban még a hétvégi napokra koncentrálódott, de júliustól a belföldi turizmus élénkülésének és a hajózáshoz kedvező időjárásnak köszönhetően már hétköznapokon is regisztráltak kiemelt forgalmat - ismertette.

A kompok augusztus 16-ig összesen 814 ezer utast regisztráltak, amely a tavalyi év azonos időszakához képest 13,4%-os elmaradás. A szállított gépjárművek száma 251 ezer, 12,3%-kal kevesebb a 2019-es adatnál. Az idén a kompokon közel 70 ezer kerékpárt is szállítottak, ami mintegy 10 ezerrel, vagyis 16%-kal szárnyalja túl a tavalyi év hasonló időszakának számait.

A menetrendi személyhajózás számai is visszaestek az idén, mivel 2020-ban a tervezettnél közel másfél hónappal később, csupán május legvégén tudta elindítani a társaság a 174. hajózási szezont a Balatonon. Augusztus 16-ig 282 ezer utas utazott a Bahart településeket összekötő menetrendi hajójáratain. Ez a tavalyi adatoknak körülbelül a 70%-a.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

A nem menetrendi hajók forgalma is jelentős elmaradást mutat az előző évhez képest: augusztus 16-ig mintegy 86 ezer utas választotta a Bahart séta- és programhajóit, ami a tavalyi időarányos utasszámnak mindössze 62%-a. A Bahart kikötőláncában a vitorláskikötői bérleti szerződéseket érdemben nem befolyásolta a Covid-19 miatt kialakult járványügyi helyzet - közölte a vezérigazgató.

Kiemelt kép: MTI/H. Szabó Sándor

Hátborzongatóan gyönyörű a viharos Balaton

A balatoni viharoknak sajátos hangulata van. Bár ilyenkor minden sötétbe borul, feltámad a szél, a villámlás és dörgés pedig intenzívebb, mint bárhol, mégis magával ragadja az embert az égiháború szépsége.

Hátborzongatóan gyönyörű a viharos Balaton: képeken a tó ritkán látott arca

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük