Ártatlan vagyok! Három fiatal vesztette életét a szerencsétlenségben
Heti összefoglaló
Megkezdődött a West Balkán-ügy tárgyalása, Meggyes lemondott.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Megkezdődött a három fiatal lány halálát okozó buli szervezőinek tárgyalása, nem kaphat mindenki ügyvédet a kihallgatásra, Gyurcsányék egyelőre nem alapíthatnak frakciót, és Meggyes is lemond az fb-tagságról. Ez történt a héten.

A West Balkán-per első napja. Fotó: MTI, Máthé Zoltán

Elkezdődött a West Balkán-tragédia pere

Kedden megkezdődött a West Balkán-per vádlottjainak meghallgatása. A négy férfinak azért kellett bíróság elé állnia, mert az idén január 15-ére szervezett West Balkán-os buliba túl nagy tömeget engedtek be, és több biztonsági előírást is megszegtek. Az épületben hamarosan pánikhangulat uralkodott el, a tömegben két 17 éves és egy 24 éves lány lelte halálát.

A büntetőper első napján csak az elsőrendű vádlott, Sz. Győző tett vallomást, ő ártatlannak vallotta magát. A másik három vádlott megtagadta a vallomástételt.

Közben az Országgyűlés elfogadta a fideszes Varga István által előterjesztett javaslatot, ami eredetileg arra adott volna lehetőséget, hogy a kiemelt ügyekben az ügyész megtiltsa a tanú érdekében eljáró ügyvéd tanúkihallgatáson való jelenlétét.

A kormánypárti politikus szerint viszont a különbségtétel indokolatlan, és ezt a szabályt általánossá kell tenni. Ezért javasolta, hogy a jövőben csak a sértett tanúkénti kihallgatásánál lehessen jelen ügyvéd, más tanúkihallgatásokon nem.

Se Gyurcsány, se Meggyes

A héten megszületett az alkotmányügyi bíróság állásfoglalása Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció ügyében: az MSZP-ből érkező képviselők leghamarabb fél év múlva alakíthatnak frakciót, korábban nem. A testület hétfőn hozta meg a döntést 21 szavazattal, a kormánypárti és a jobbikos képviselők támogatásával. Az LMP képviselői nem vettek részt az ülésen.

Varjú László, a DK pártigazgatója az ATV kérdésére reagálva azt mondta: - Jogszerűtlen helyzetet teremtett a Ház vezetése, hiszen a frakcióalapítás 20 év óta a parlament tagjainak elidegeníthetetlen joga. Azaz, ha a képviselők úgy döntenek, hogy önálló csoportot alakítanak, azt megtehetik. Az ehhez szükséges feltételeket mi produkáltuk, és tíz fővel az elnök úrnál jelentkeztünk. Ezt bizottsági közreműködéssel elutasították, ami azt gondolom, hogy végtelenül helytelen, és egy tisztán politikai eljárás eredménye.

Az elmúlt hét tartogatott kellemetlen pillanatokat a másik politikai oldal számára is: az LMP Meggyes Tamás korábbi esztergomi polgármestertől, jelenlegi országgyűlési képviselőtől azt kéri, adja vissza a mandátumát, mivel megsértette a képviselők jogállásáról szóló törvényt.

Meggyes Tamás. Fotó: MTI, Kovács Attila

A képviselő május óta felügyelőbizottsági tag a 100%-osan önkormányzati tulajdonú Strigonium Számviteli és Gazdasági Tanácsadó Zrt.-ben, a törvény szerint viszont országgyűlési képviselők nem vállalhatnak ilyen tisztséget önkormányzati tulajdonú cégekben. Meggyes azzal védekezett, hogy nem ismerte a törvényt, és hogy lemond az fb-tagságról. Az ügy részleteiről bővebben itt olvashatsz.

Gyógyszerhiány és állami művészet

A nagyközönség is megismerhette azokat az elkészült vagy félig kész festményeket, amelyeket az állam rendelt kortárs művészektől összesen 20 millió forint értékben, hogy megörökítse Magyarország elmúlt 150 évének legfontosabb eseményeit. A képeken szerepel többek között az első és második világháború, Trianon, Nagy Imre újratemetése, de a 2006-os októberi lovasroham is.

Az Igazságügyi Minisztérium pénzügyi keretéből fizetett festményeket az 1896-os milleniumi ünnepséget kísérő alkotások mintájára rendelik meg, és jövőre azokkal együtt szeretnék kiállítani a Nemzeti Galériában. Az alkotásokat többek között itt is megnézheted.

Mindeközben a hét első felében 25 rákos beteget kellett hazaküldeni a zalai kórház onkológiai osztályáról, mert gyógyszerhiány miatt nem tudták folytatni a kezelésüket. A probléma hátterében egy, a kemoterápiás gyógyszerek között gyakori alapanyag európai hiánya áll, és több kórház is kifogyott a készletből. A zalai kórháznak csütörtökön végül sikerült pár hétre elegendő gyógyszert szereznie, így egyelőre folytatódhat a betegek kezelése.

Ezt is szeretjük