Gyurcsány Ferenc 30%-os adót vezetne be?

Így nézne ki a kétkulcsos adó élesben

Oktatás, kétkulcsos adó és a családi pótlék emelése.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc január 30-án, csütörtök reggel adott interjút a TV2 Mokka című reggeli műsorában.

A volt miniszterelnök beszélt arról, hogy milyen adókat vezetnének be, ha a mostani ellenzék kerülne a kormányra április 6. után, valamint milyen oktatási rendszerben látja a jövőt.

Megszorítások kellenek így is, úgy is

A pártelnök Gyurcsány Ferenc szerint a leendő kormánynak nem lesz könnyű dolga, hiszen mindenképpen megszorításokat kell majd bevezetni, ez elkerülhetetlen lesz. Elmondása alapján 2011 óta a mostani már a negyedik költségvetés Magyarországon, úgy, hogy minden évben legalább három-négy megszorításra volt szükség, hogy valamennyire szinten tartsák a költségvetést.

Ebben az évben a költségvetés nagyjából 150-200 milliárd forinttal csúszik. Ez persze a 15 ezer milliárd forintos összköltségvetéshez képest nem orbitális összeg, de oda kell rá figyelni.

A volt miniszterelnök elmondta, hogy ha megnyernék a választásokat, leülnének a munkaadókkal, munkavállalókkal, önkormányzatokkal, és közösen kitalálnák, honnan lehetne ezt a hiányt előteremteni. A szociális ügyek viszont természetesen mindig előtérben lesznek.

Megszűnne a családi adókedvezmény?

A baloldal kormányra kerülése esetén megszüntetné a családi adókedvezményt, helyette viszont a családi pótlékot növelné. Gyurcsány elmondta, hogy ez a megoldás sokkal igazságosabb lenne, mert amíg jelenleg a gazdagok többet, a szegények kevesebbet kapnak, a családi pótlék emelésével mindenkinek ugyanannyi járna, így igazságosan osztanák el az erre szánt összeget.

Kétkulcsos adót vezetnének be

A volt miniszterelnök arról is beszélt, hogy megszüntetnék az egykulcsos adót, helyette kétkulcsos adót vezetnének be. A második kulcs 4-500 ezer forintos fizetés felett lépne be a képbe, és ezt is fokozatosan alakítanák ki. Ez azt jelenti, hogy a fizetéséből 30% adót fizetne a magas keresetű illető, és ebből a pénzből már 100-150 milliárdot vissza lehetne hozni a költségvetésbe. Ez pedig lehetővé tenné, hogy kivezessenek olyan adókat, amelyek miatt nincsen elég beruházás vagy hitelezés, ezen kívül néhány szociális problémára is megoldást találnának. 

Hogyan lehet egymillió ember meggyőzni?

Az ellenzéknek nagyjából egymillió bizonytalan szavazót kell meggyőznie. Természetesen ehhez nem szabad szédíteni a választókat, mert adókra például szükség van. Törekvésük szerint egy normálisabb adórendszerrel vagy az oktatásban generált változásokkal lehetséges lenne meggyőzni azt az egymillió szavazót.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Gyurcsány a svéd oktatást hozta fel példának, ahol a gyerekek minden egyes iskolában a svéd mellett angolul is tanulnak. Ezzel kivétel nélkül minden gyerek Magyarországon 17-18 éves korára tökéletesen beszélne angolul. A volt miniszterelnök inkább az oktatásra szánna a költségvetésből, mint stadionok építésére.

Szerinte most a kormány és az ellenzék fele-fele arányban áll. A pártelnök azt is elmondta, hogy ő nem akar sem frakcióvezető, sem párttag lenni, hiszen abból semmi jó nem sül ki, ha egy ennyire megosztó és karakteres véleményű ember áll a háttérben. Ha az ellenzék kormányra kerül, akkor Gyurcsány marad parlamenti képviselő, ha pedig változatlanul ellenzéki oldalra kerül, valószínűleg újra megválasztja a Demokratikus Koalíció frakcióvezetőnek.

Kép forrása: MTI/Marjai János

Ezt is szeretjük