Sorra gyógyultak az iszapban dolgozó munkások: a harkányi és más hazai gyógyvizek története

Három hazai hely gyógyvize felfedezésének történetét mutatjuk be.

sar-viz

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hazánk bővelkedik szebbnél szebb tájakban, emellett gyógyhatású vizekben is, melyeket érdemes felkeresni, különösen, ha valaki gyógyulni vágyik. A jótékony egészségügyi hatással bíró vizek felfedezésének történetét ugyancsak érdekes megismerni.

E történetek olykor szinte meseszerűen mondják el, hogyan, milyen különös gyógyulások révén jöttek rá egykor, hogy az ott fakadó vizeknek gyógyító hatása van.

Harkányon tucatjával gyógyultak a munkások

Bár ma már pompás fürdőkomplexummal rendelkezik, Harkány gyógyvizes területe régen iszap borította táj volt. A Batthyány család birtokolta, és hogy állataik számára területet nyerjenek, munkásokat fogadtak fel, hogy csapolják le azt.

A munkálatok megkezdése után különös dologra lettek figyelmesek. A sárban és meleg vízben dolgozók napról napra egyre érezték, valamitől enyhülnek panaszaik, reumás fájdalmaik. Nem tudták, mi teszi, de egy idő után rájöttek, a víz segíthet. Beteg rokonaikat is elvitték a helyszínre, és azt látták, hogy sorra, váratlan mértékben gyógyultak az emberek. Fohászkodtak, köszönetet mondtak az isteni segítségért. 1886-ban jött el az idő, hogy tudományosan is megvizsgálják a vizet. Zsigmondy Vilmos fúratott egy artézi kutat, és a mélyebb rétegek vizét is megnézette. Kiderült, Harkány földjéből gyógyvíz fakad, és rövidesen ki is alakították a település fürdőjét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hévíz gyógyvize egy dajka fohászára fakadt

Az egyik legkedveltebb hazai gyógyfürdő Hévízen található, és ókori legenda története fűződik hozzá, mégpedig Flavius Theodor császár, a kereszténységet államvallássá tevő uralkodó csodálatos gyógyulásának története. Amikor megbetegedett, a későbbi császár még csak kisgyerek volt. Dajkája nagyon féltette, aggodalmában imádkozni kezdett. Szűz Mária ezt meghallva meleg vizet és gyógyító iszapot fakasztott, és a kisfiú ettől meggyógyult. A legendán túl ismeretes, hogy a hévízi tóvizet 1796-ban Szláby Ferenc vetette alá tudományos vizsgálatnak, mely alátámasztotta gyógyhatását. A mai napig számos gyógyulni vágyó látogat el ide.

A Hévízi-tó.
A Hévízi-tó.
Fotó: indaphoto.hu/Kisrea

A Szent Lukács fürdő

A budapesti Szent Lukács gyógyfürdő története régre nyúlik vissza. Az 1. században a rómaiak rájöttek, hogy hazánk földje alatt nagy mennyiségű gyógyvíz van, ők kezdték el vezetékrendszerekkel kádakba, medencékbe gyűjteni a termálvizet. Tőlük származik az "ép testben ép lélek" mondás.

A 12. századi gyógyító, máltai vonatkozású Szent János-lovagok építettek ki a helyszínen kórházat és gyógyfürdőt. A fürdő mégsem a Szent János nevet kapta, hanem Szent Lukácsét, a négy evangélista egyikéét. Igaz, eredeti foglalkozása orvos lehetett, de a fürdő sokak szerint nem ezért kapta az evangélista nevét.

Egyesek szerint a fürdő neve a német Lochbad szóból ered, és a lukas fürdő elnevezés után lett Szent Lukács. Mások azt mondják, korábbi tulaja, Lukász nevéből eredendően lett ez a neve. 1884-ben épült ki a gyógyszálló és maga a komplexum, ahová napjainkban is szívesen térnek be a gyógyulni és pihenni vágyók.

Gyógyító helyek hazánkban

9 olyan magyarországi helyet sorakoztatunk fel a következőkben, ahol csodás gyógyulások történtek.

Ezt is szeretjük