Hamarosan eltűnhet Erdély egyik legfőbb látványossága: ezért fenyegeti veszély a Gyilkos-tavat

Emberi beavatkozás nélkül 2080-ra teljesen eltűnhet a Kárpátokban található tó.

gyilkos-tó1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sajnos egyre több olyan természeti kincs van a világon, amiknek a fennmaradása az emberi beavatkozás miatt került veszélybe, ám arra is van példa, hogy pont ez a közbelépés szükséges ahhoz, hogy megmeneküljenek.

Az Erdélyben található Gyilkos-tó is ilyen, a szakértők szerint, ha nem történik emberi közbelépés, teljesen eltűnhet a népszerű látványosság 2080-ra. Ez már csak azért is problémát jelentene, mert a környéken nagyon sokan élnek a turizmusból, a tó mellett számos szálloda és étterem található.

Ezért tűnhet el a Gyilkos-tó

A Kelet-Kárpátokban található tó nemcsak festői fekvése miatt számít különlegesnek, hanem amiatt is, mert kettétört facölöpök állnak a közepén. Ez a kialakulásának köszönhető, hiszen 1837 nyarán a nagy esőzések miatt a közeli hegyről leomló törmelék eltorlaszolta az itt csordogáló Cohárd-patakot, a Likas-patakok, a Vereskő-patakot, a Lóhavas-patakot és a Juh-patakot, valamint a fákat is kidöntötte. A felgyülemlett vízből tó lett, amihez egy szerelmi legenda is kapcsolódik.

gyilkos-tó2
Fotó: rattodisabina / Getty Images Hungary

A tónak a jóslatok szerint azonban már nincs sok ideje hátra. A vízben lévő fák folyamatosan korhadnak, és a mérete is évről évre csökken, ennek pedig természetes okai vannak, hiszen a közeli hegyekből és erdőkből lehulló, valamint a patakok által szállított törmelék folyamatosan tölti fel a medrét, így emberi beavatkozás nélkül hatvan év múlva teljesen eltűnhet a különleges természeti jelenség. A hatóságok már elkezdték a tó védelmét, hiszen üledékfogó gátakat telepítettek, amik lelassíthatják a folyamatot, így talán még hosszú jövő vár Erdély egyik legfőbb látványosságára.

Kvíz Erdély kincseiről: melyik várost hívják a Székelyföld fővárosának?

Tízkérdéses kvíz Erdély nevezetességeiről és történelméről.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük