Megvonhatja a cukros gyerekektől a támogatást a kormány
Ha a vércukorérték 8 fölé megy, akkor megvonják a hatékonyabb, de drágább inzulin támogatását.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyermekektől is megvonhatják a hatékonyabb, de drágább inzulin beszerzésének támogatását, ha a mért vércukorérték több hónapos átlaga 8,0 fölé kerül - derül ki a Klubrádió riportjából.

Havi szinten plusz 11 ezer forint

A rádiónak ezt egy gyermekorvos mesélte el, aki nemrég egy továbbképzésen értesült arról, hogy a cukorbeteg gyermekeket és a serdülőket is érinti a rossz laborlelet esetén előírt korlátozás.

A nyilatkozó gyermekorvos szerint már több esetben is életbe léphetett ez a szankció, neki legalábbis ezt mesélte egy továbbképzésen egy szakorvos. A visszaminősítés a családnak havi szinten 11 ezer forintos terhet jelent - idézi a stop.hu.

A nyilatkozó orvos azt is elmondta, hogy ha a pluszköltségeket a család nem tudja vállalni, akkor át kell állítani egy "elavultabb" inzulinfajtára. Azzal viszont nem lehet a mért vércukorértéket 11 alá vinni - tette hozzá, megjegyezve, hogy a cukorbeteg gyerekek családjaival történtek tipikusnak tekinthetők.

Az érintett szigorítás 2012 áprilisában lépett életbe. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a cukorbeteg szénhidrátfogyasztását júliustól negyedévente vérteszttel ellenőrzik. Aki egy éven belül két rossz eredményt ér el ezen az ellenőrzésen, az nem kaphatja a korszerűbb analóg inzulint.

Aki a teszt miatt vesztette el a korábbi ellátását, legfeljebb egy év múlva kaphatja azt vissza. Ez alól csak a 18 éven aluliak és azok mentesülhetnek, akiknek az élete veszélyeztetett - írja a lap.

Az államtitkárság úgy cáfol, hogy megerősít

Az államtitkárság kérdésünkre cáfolta, hogy a gyerekektől valóban megvonhatják a hatékonyabb, de drágább inzulin beszerzésének támogatását, ám furcsa módon azt is közölték, hogy ehhez azért az kell, hogy 8% alatt maradjanak.

Mint írták, több sajtóorgánum téves beszámolójával szemben a jelenlegi szabályozás alól kivételt jelentenek a 18 év alatti gyermekek, akiknél nem egy meghatározott célérték alá kell kerülniük a mérési értékeknek, hanem a gyerekkor specialitásai miatt elegendő, ha a vércukor-anyagcsere-értékek átlaga javul - 2 százalékponttal -, vagy 8% alatti szinten van.

Ez alapján tehát attól, aki nem javul, vagy 8% fölötti értéket mutat, bizony megvonják a támogatást.

Az államtitkárság szerint sikeres a program, mégis módosítják

Az államtitkárság közölte azt is, hogy a szabályozás óta eltelt első féléves adatok azt mutatják, hogy a korábbi - szabályozás előtti - 50%-os helyett az érintett betegek csupán 20%-ánál nem sikerült a célértéket elérni, a többi betegnél a kezelési eredmények javultak.

- Az Államtitkárság tehát jelentős előrelépésnek tekinti a szabályozás eddigi eredményét, hiszen a betegek jelentős részénél az együttműködésüknek köszönhetően kontrolláltabbá vált a cukorbetegség - tették hozzá.

Válaszukból kiderült, hogy ennek ellenére hozzányúlnak a szabályokhoz, az első féléves tapasztalatok alapján újabb egyezetéseket folytattak a szakmai szervezetekkel, és a gyakorlati tapasztalatok alapján a szabályozás pontosítását javasolják, ami várhatóan május folyamán lép hatályba.

- Ezek egyik eleme például az egyes típusú cukorbetegeknél a szakmailag indokolt esetekben az analóg inzulinok 100%-os finanszírozásának folyamatos biztosítása. A szabályozáson semmilyen szigorítást nem tervez az Államtitkárság - hangsúlyozták.

Ezt is szeretjük