Gyalogos vagy? 30 ezer forintod bánja, ha átsétálsz a piroson
A rendőrség az elkövetkezendő időszakban fokozottan figyel a bringásokra és a gyalogosokra is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Budapesti Rendőr-főkapitányság - BRFK - az elkövetkezendő hetekben nemcsak az autósokat ellenőrzi, áprilisban a bringásokra, az év további részében pedig a gyalogosokra is fokozottan figyelnek majd.

A bringások fokozott ellenőrzésére a BRFK szerint azért van szükség, mert tavaly 148 személyi sérüléssel járó balesetet okoztak Budapesten. A rendőrség közleményében kiemeli: a legszembetűnőbb szabálysértések közé tartozik a villamossín, valamint a buszsáv használata olyan helyen, ahol ezt jogszabály külön nem engedélyezi. A másik leggyakoribb oka a baleseteknek az ittas állapot és a felelőtlen magatartás.

A BRFK munkatársai nem csupán a szabályok betartását fogják ellenőrizni, egyúttal vizsgálni fogják a kötelező tartozékok meglétét is. A rendőrség Budapest legkülönbözőbb pontjain tart ellenőrzéseket április 4. és 26. között a kerékpárosok által okozott balesetek megelőzése érdekében.

30 ezer forint a büntetés

Nem járnak jobban az év folyamán a gyalogosok sem. A BRFK munkatársai őket is figyelni fogják, a rendőrök a baleseti gócpontokban - például a Fogarasi úton, a Bartók Béla úton vagy az Oktogonnál - nézik majd, hogy a járókelők olyan helyen is átkelnek-e, amit nem enged a KRESZ.

Büntetést kaphat, aki átmegy a piroson, aki többsávos úton szalad át, esetleg egy hídon teszi ugyanezt. A bírság a szabálysértés mértékétől függően 2-20 ezer forintig terjedhet, kirívó szabálytalanság esetén - ilyennek számít, ha valaki a rendkívül forgalmas Árpád hídon kel át - a rendőrség szabálysértési eljárást indít, ez esetben 30 ezer forintra is rúghat a büntetés.

A rendőrök a helyszínen döntik el, hogy mekkora büntetést szabnak ki a szabálytalanság mértékétől függően.

Egész évben figyelnek

A BRFK-tól megtudtuk, ellenőrző akciójuk március végén zárult le, ugyanakkor lesz folytatása, év közben még több alkalommal is számíthatnak a gyalogosok fokozott ellenőrzésekre, amire a rendőrség szerint azért van szükség, mert tavaly közel 500 olyan baleset történt, amit a gyalogosok okoztak.

- A rendőrségen nagy a társadalmi nyomás. Ha egy gázolásos baleset történik, akkor azonnal jön a kérdés, hogy a rendőrség ezt miért nem előzi meg - magyarázták.

A Blikk információi szerint a rendőrök "megbújnak a háttérben, majd amikor látják, hogy a gyalogos átmegy a piros lámpán, lecsapnak, és írják a csekket. Vita esetén a rejtekhelyről készített fényképpel bizonyítják a közlekedési szabálysértést, amiért még a helyszínen megkapja büntetést a tilosban járó állampolgár."

A BRFK felvetésünkre, miszerint mit jelent pontosan az, hogy "megbújnak a háttérben", netán a bokrok mögül figyelnek, közölte: nem kell ilyesmire gondolni, inkább olyan helyzeteket kell elképzelni, amikor rendőrautó a gyalogostól 20 méterre áll, amit az illető nem vesz észre.

Kérdésünkre, hogy mit tesznek akkor, ha a gyalogos elfut, utánaszaladnak-e, azt mondta: ha az intézkedésnek ellenáll a szabálysértő, akkor a rendőrök további intézkedéseket foganatosítanak. Ugyanakkor tudomásuk szerint erre még nem volt precedens.

A BRFK szerint egyébként nem megalázó a kollégákra nézve, hogy lesben állva gyalogosokra kell vadászniuk, hiszen, mint mondták, a rendőrségnek az is a feladata, hogy megvédjék a gyalogosokat attól, hogy bajuk essen.

Ezt is szeretjük