Félelmetes elváltozás jelent meg Grönland jegén: ilyet még a tudósok sem láttak
Aggasztó repedésre lettek figyelmesek.

gleccser
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elmúlt néhány évben több repedést is találtak a Föld jégtakaróján, ám a legutóbb felfedezett hasadék minden eddiginél aggasztóbb. Egy holland tudós, Stef Lhermitte vette észre a rendellenességet a grönlandi Petermann-gleccseren. Azonnal értesítette a NASA-t, akik fotókat készítettek az Operation IceBerg nevű jéghegykutató rendszer drónjával a helyszínről, és kiderült, hogy a tudósnak igaza van.

Sajnos arra is rájöttek, hogy a helyzet rosszabb, mint általában, a repedések ugyanis a gleccserek szélénél, a vékonyabb, könnyebben olvadó jégrétegnél szoktak megjelenni. Ez a hasadék azonban a gleccser közepén keletkezett, amitől az nagyon könnyen destabilizálódhat. Arra következtetnek, hogy nagy valószínűséggel rendellenesen elvékonyodott a jégréteg az északi félteke legnagyobb egybefüggő jégmezején.

Egyre csak romlik a helyzet

- A jégtakaró lassan, de biztosan szétesik. 1901-től a kétezres évekig stabil volt, de aztán töredezni kezdett, különösen 2010 és 2012 között. 2014-2015 körül láttuk először, hogy a gleccser felgyorsul - mondta a Washington Postnak Eric Rignot, a NASA Earth tudósa.

Az közelgő nyár miatt egyre melegedő idő a hézag méretének növekedését okozza majd. Mivel az új repedés nagyon közel van egy régebbihez, fennáll a veszélye, hogy előbb-utóbb összeérnek, ez pedig a jégtakaró egy jelentős részének leválását eredményezné. A tudósok egyelőre nem tudják, pontosan mi váltotta ki a hasadék létrejöttét, és abban sem biztosak, hogy milyen hatással lehet a környezetre. Képeken a jelenség!

Ezt is szeretjük