Durva történet rejlik az egyik leghíresebb karácsonyi film mögött: Jim Carrey CIA-kiképzést is kapott
A nézők, persze, mindebből semmit sem látnak, de A Grincs forgatása felért egy tortúrával.

grinch 3
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emberek többsége nem említené egy mondatban A Grincs című filmet és a CIA-kiképzést, ám a valóságban nagyon is sok közük van egymáshoz. Szó se róla, gyakran megesik, hogy a színészek hatalmas változáson mennek keresztül egy szerep kedvéért, de a Jim Carrey-vel történtek akár viselkedésterápiának is beillenek.

Bár 2000-ben volt a film bemutatója, 2014 karácsonyáig senki sem beszélt ilyen részletességgel a forgatásról. Hogy mi váltotta ki, nem tudni, mindenesetre Carrey a The Graham Norton Show-ban kitárulkozott, és megosztotta traumatikus élményeit. Az interjú elindított egy lavinát, mert nem sokkal később Ron Howard, rendező, illetve a film sminkese, Kazuhiro Tsuji is elmesélte történetét, természetesen a saját szemszögéből.

Mi szükség volt egy CIA-ügynökre?

Nos, az ugyebár első ránézésre is tisztán látszik, hogy a Grincs-jelmez távolról sem hasonlít egy kényelmes melegítőszetthez: a jakszőrből készült öltözék rosszul szellőzött, és borzasztó nehéz volt felvenni. Ha pedig mindehhez hozzávesszük a sminkelést, Carrey naponta nyolc órát töltött a sminkes székben. Ahogy fogalmazott, a forgatás számára felért egy élve eltemetéssel.

Olyannyira, hogy az első jelmezpróba után berontott az öltözőkocsijába, és kirúgta a falat, majd közölte a rendezővel, hogy részéről a filmnek harangoztak, és nem hajlandó nap mint nap ilyen kínzásnak kitenni magát. A producernek, Brian Grazernek ekkor óriási ötlete támadt: felbérelt egy ex-CIA-ügynököt, hogy tanítsa meg Carrey-t válogatott kínzási módszerek elviselésére.

Így zajlott a kiképzés

Az ügynöki kiképzés elég kézenfekvő volt, bár leírni valószínűleg könnyebb, mint megtenni. Carrey-nek ugyanis a legváltozatosabb dolgokat kellett megtennie, hogy hatékonyan elterelje figyelmét. Evett, ivott, tévét nézett, és, amikor minden trükk csődöt mondott, többször combon kellett ütnie magát, vagy áthívni valamelyik ismerősét egy jókora pofonért. És, ami a legfontosabb: dohányoznia kellett, amíg csak bírta szusszal.

A cikk az ajánló után folytatódik

A jelmezen keresztül nyilván ez sem volt egyszerű, de végül is az ügynök elvégezte a dolgát, ráadásul mindössze egy hetet töltött a színésszel. Hogy mindez mennyire megérte, azt ma már mindenki tudja, hiszen a film 2001-ben Oscar-díjat nyert legjobb smink és maszk kategóriában.

Jim Carrey botrányosan viselkedett

Erre már Kazuhiro Tsuji, Carrey sminkmestere emlékszik vissza: - Mindenkivel kiállhatatlanul viselkedett. Két hét alatt összesen három napi anyagot sikerült felvennünk, mert hol eltűnt, hol visszatért, a jelmezét pedig rendszeresen letépte magáról.

De olyan is volt, hogy más színűnek látta a Grincs zöldjét, és követelte, hogy oldjam meg a problémát. Pedig végig ugyanazzal a festékkel dolgoztam - a sminkes a Daily Beastnek mesélt a Grincs felvételeiről. Tsuji emiatt otthagyta a forgatást, és jó pár hétbe telt, mire Carrey a rendezővel egyetemben felhívta, hogy megpróbálják meggyőzni, a színész valóban megváltozott, és visszavárják a sminkmestert.

Mi történt a sztárok igazi arcával?

Morphy_me felhasználónévvel regisztrált az Instagramra egy 25 éves, francia diák, aki meglehetősen furcsa hobbit választott magának: összemixeli a sztárok arcvonásait. Közülük egyesek viccesek, van, amelyiknél teljesen egyértelmű, hogy kiket photoshopolt össze, míg időnként elképesztően szexi eredmények is születtek. Nézd meg, hogy fest például Chris Hemsworth és Jason Momoa együtt!

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük