Csodás életet biztosítanak annak, aki hajlandó a mesés görög szigetre költözni
Ha valaha elgondolkoztál azon, milyen lehet egy görög szigeten lakni, itt a kihagyhatatlan lehetőség.

antikythera
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Görögországban található Antikythera kis szigete tárt karokkal várja a betelepülőket, olyannyira, hogy még a lakhatáshoz és a napi betevőhöz is hozzásegítenek. A Krétához közeli, festői szigeten drasztikusan csökkent a lakók száma, ezért mindent bevetnek, hogy újra stabilizálni tudják a létszámot és a gazdaságot. 

Gondtalan élet a görög szigeten

Antikythera szigetének nagy szüksége van az új lakókra. Főleg mezőgazdasági dolgozókat, pékeket, halászokat és horgászokat, illetve építészeket keresnek, elsősorban bennük látják a jövőt és a jelenleg nem túl fényesen álló gazdaság és társadalmi élet fellendítésének lehetőségét.

Antikythera   Potemos
Fotó: Charalambos Andronos / Getty Images Hungary

Jelenleg az egyetlen város maga a kikötőváros, Potamos, ami Krétával köti össze a kis szigetet. Mindössze 24 helybéli lakost számlálnak, így nem csoda, hogy felmerült az elnéptelenedés veszélye.  Ám mielőtt még bárki hanyatt-homlok rohanva sutba vágná az eddigi életét, nem árt tudni, hogy szigorú ellenőrzésen kell átesnie minden jelentkezőnek.

A helyi ortodox templom tagjai és az önkormányzat szelektál a jelentkezők közül. Mivel a sajtóban híre ment, hogy minden új lakó telket és havi 500 eurót - valamivel több mint 160 ezer forintot - kap, az önkormányzat közleményben jelezte, valójában csak öt fiatal családot tudnak munkával és lakhatással támogatni, a többi betelepülőt pedig más, nem anyagi természetű módon segítenék abban, hogy megtalálja a számításait a szigeten.

A cikk az ajánló után folytatódik

A hely adott egyébként otthont a legendás Antikythera-mechanizmusnak, a legrégebbi analóg számítógépnek, amit valaha feltaláltak, amivel a csillagok helyzetét és a hold- illetve napfogyatkozást tudták megjósolni. Valószínűleg ezt a szerkezetet használták az olimpiák közötti négyéves intervallum kiszámításához is. Összességében nem hangzik rosszul az ajánlat, ugye?

Fotók: Getty Images

Vulkán végzett az ősi várossal: a görög Pompejit sokan nem ismerik

Amikor az i. e. 16. században láva és hamu lepte el Akrotiri városát, sorsa megpecsételődött. Helyenként 60 méter vastagságban lepte el a területet a vulkáni törmelék, és mintegy 3500 esztendeig alatta is maradt. A hamuréteg megóvta a házfalakat és a megannyi kincset érő régészeti leletet az idő vasfoga elől, mígnem megkezdődhetett a város feltárása.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük