Nagy újítás jön a Google Térképen: sokak életét megváltoztathatja

Sokan fognak örülni az új funkciónak.

GettyImages-1247376141

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy új funkciót tesztel a Google, ami lehetővé teszi a Google Maps-felhasználók számára, hogy a saját nyelvükön kérjenek segítséget az alkalmazástól a generatív mesterséges intelligencia segítségével, derült ki a HVG.hu cikkéből.

Google Térkép változása

A tesztelés jelenleg csak néhány területen folyik, és ott is csak a Helyi idegenvezetők szolgáltatás néhány felhasználója próbálhatja azt ki. 

A Helyi idegenvezetők azok a személyek, akik a Google Térképen véleményeket írnak, fotókat osztanak meg, kérdésekre válaszolnak, szerkesztenek és tényeket ellenőriznek különböző helyekkel kapcsolatban. A Google szeretné, hogy az újítás segítségével a felhasználók számára könnyebb legyen az új helyek felfedezése. 

A tesztkörbe beválogatott felhasználók természetes nyelven kérhetnek információkat a Google Térképen különböző helyekről. Kérhetik például, hogy a rendszer csak olyan találatokat jelenítsen meg, ahol vannak a speciális étrendjüknek megfelelő fogások, vagy ahol van kapacitás egy bizonyos nagyságú társaság fogadására.

GettyImages-1240568669
Fotó: SOPA Images / Getty Images Hungary

A vállalat nagy nyelvi modellje több mint 250 millió helyszín között keres azon adatok alapján, amit például a Helyi idegenvezetők is megadtak róla. A Google szerint a rendszer működik, legyen bármilyen specifikus kérése a felhasználóknak, írja a cikk.

A generatív mesterséges intelligencia sokkal többet tud nyújtani egy sima keresési segédletnél. Például meg tudja jegyezni, hogy korábban milyen helyeket választott a felhasználó, így képes a hasonló hangulatú helyszínek ajánlására. 

A rendszer speciális igényeket is képes kielégíteni. Ha például valaki olyan helyszínt szeretne találni, ahol esős időben is el lehet tölteni az időt, arra is fog találtatokat kapni. Ha pedig szükséges, a keresést tovább lehet szűkíteni, ha a felhasználó például olyan helyek ajánlását kéri, ahol gyerekbarát programok is vannak. 

Nemrég egy másik fontos Google térképes újításról is beszámoltunk, ami elsősorban a Magyarországon élőket érinti. Erről ide kattintva olvashatsz bővebben.

Húszezer ember él ebben a gigantikus kínai lakótömbben: el sem kell hagyniuk az épületet

Döbbenetes felvétel készült a futurisztikus épületről.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük