Csodát rögzített a webkamera: nézd meg, hogyan kelt ki a gólyafióka a tojásból
Élőben közvetítette a gemenci webkamera, hogyan jött világra az első feketególya-fióka tegnap este. Nézd vissza!

fekete-golya
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kikelt az első fióka annak a gemenci feketególyapárnak a fészkében, melynek életét webkamerákkal követi nyomon a gemenci erdőgazdaság, így az eseményt is élőben közvetítették. A fióka május 1-jén este fél hét előtt néhány perccel kelt ki, további három fióka világra jötte az elkövetkező napokban várható - írta az erdőgazdaság az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A gemenci erdő keselyűsi részén lévő fészeknek Tóbiás, a hím és Sára, a tojó visszatérő lakója. Tóbiás életét 2013 óta lehet figyelni webkamerán keresztül a Gemenc Zrt. finanszírozásával a Duna-Dráva Nemzeti Park és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével létrejött projektnek köszönhetően. Az alábbi videóban megnézheted, hogyan kelt ki az első fióka.

Tóbiás idén is elsőként érkezett meg az országba a fekete gólyák közül, március 2-án délután szállt le gemenci fészkére. Sára március közepén jött meg: helyreállították a fészküket, az első tojást március 29-én rakta le a tojó. A gólyák webkamerás megfigyelése nemcsak a szakembereknek nyújt fontos információkat, hanem az erdőgazdaság természetvédelmi szemléletformálásában is sokat segít, hiszen több iskola tanulócsoportja rendszeresen figyeli a gemenci fekete gólyák életét az interneten - írták.

Arra is kitértek, hogy a webkamerák képeit figyelő érdeklődők, szakemberek és tudósok csak szemlélői a költés sikerességének vagy sikertelenségének, hiszen ezek az események egyaránt hozzátartoznak a természet rendjéhez. Magyarországon a jelenlegi ismeretek szerint mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük körülbelül 40 pár Gemencben. Az itteni populáció a világ legnagyobb sűrűségű feketególya-állománya. Többségük március 15. körül érkezik meg a gemenci erdőbe.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tipikus fészkelőhelyeik a tölgy-kőris-szil ligeterdők idős kocsányos tölgyfái. Az egyes párok területhűsége rendkívül változó. Az első fiókák május elején jönnek a világra. A kirepülés akár már július közepén megkezdődhet, de zömmel augusztus 10. körül zajlik. Ezután néhány hetet még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek. A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon át vezet.

Ámulatba ejtő véletlent kapott le a madárfotós

A német fotós szerette volna megörökíteni a seregélyek vonulását, de úgy tűnt, nem jár sikerrel. Ám, amikor otthon átlapozta az aznap készített fényképeket, minden megváltozott. Nézd meg a páratlan felvételeket!

Ezt is szeretjük