Így néz ki a világ egyik legősibb temploma: a Göbekli Tepét több mint 12 ezer éve építették

A különleges épület rengeteg rétegből áll.

A Göbekli Tepe templom
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A Göbekli Tepe régészeti lelőhely Törökország délkeleti részén található. A régészek itt tárták fel az emberiség eddig ismert legkorábbi körtemplomait. A szénizotópos mérések alapján az épületek több mint 12 ezer évesek és a Würm-glaciális végén letelepült vadászközösség hozhatta létre őket.

Így néz ki a világ egyik legősibb temploma

A Göbekli Tepe területének csupán 5 százalékát tárták fel eddig, de így is rendkívül értékes leletekre bukkantak. A régészek az 1960-as években figyeltek fel a helyre, amely olyannyira különleges volt, hogy el sem akarták hinni, hogy valódi. A romok kiásása után viszont hamar rájöttek, hogy az emberiség eddig ismert legkorábbi körtemplomait tárták fel. A szénizotópos vizsgálatok azt mutatták, hogy időszámításunk előtt 9500–8000 között készülhettek el, vagyis csaknem 12 ezer évesek. 

GettyImages-1468008471
Fotó: Ayhan Altun / Getty Images Hungary

A Stonehenge-nél 6 ezer évvel idősebb épületek kör alakúak, és a világ legrégebbi megalitjai veszik körül őket. Sok oszlopot állati alakokkal díszítettek, amelyek antropomorf, vagyis emberi tulajdonságokkal rendelkeznek, de több absztrakt, rejtélyes szimbólumot is felfedeztek a köveken. Egy összeesküvés-elmélet ezért úgy tartja, hogy az épületeket nem emberek, hanem földönkívüliek hozták létre, amit különleges kialakításuk is igazol. 

Nem minden szakember ért egyet

Klaus Schmidt német régész 1963-ban nyilvánította a világ legrégebbi templomának Göbekli Tepét, azonban számos tudós nem ért egyet ezzel a megállapítással. Szerintük az újkőkorszak elején túl kevés ember élt ezen a területen ahhoz, hogy képesek legyenek fenntartani egy ilyen templomot. 

GettyImages-1468008736
Fotó: Ayhan Altun / Getty Images Hungary

Abban viszont egyetértenek, hogy a kőkörök valamiféle vallási rituálé helyszínéül szolgáltak, ahol rituális gyűléseket vagy táncokat tartottak. Ám egy idő után valamilyen okból elveszíthették mágikus hatalmukat vagy jelentőségüket, mert építésük után néhány évtizeddel minden oszlopkört betemettek, és új, már kisebb kört emeltek fölé.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Egy idő után a körök építői egyre hanyagabb munkát végeztek, ami abból is jól látszik, hogy minél régebbi egy réteg, annál nagyobb kövekből építették, és annál kidolgozottabb mintákat faragtak rájuk.  Aztán időszámításunk előtt 8200 táján egészen kiveszett belőlük a buzgalom, és a Göbekli Tepe lassan feledésbe merült.

8 érdekesség a Stonehenge-ről, amit kevesen ismernek: az 5000 éves komplexum titkai

Bár a Stonehenge a mai napig rejtélyes maradt, a titokzatos kőkörökről megannyi érdekességet tudni.

Elolvasom

(A képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük