Ránk szabadulhat a globális felmelegedés hője: ez a hely nyelte el eddig

Közelgő veszélyre figyelmeztetnek a tudósok.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Amerikai kutatók megfejtették, hogy hová tünteti el a Csendes-óceán a globális felmelegedés következtében keletkező többlethőt, amelyet, mint kiderült, az Indiai-óceánnak ad át.

A kutatásról a Nature Geoscience legújabb számában jelent meg tanulmány. Íme, a részletek!

Az óceánok nyelik el a hőt

A tudósok többsége egyetért abban, hogy az utóbbi néhány évtizedben leginkább az emberi tevékenység következtében a légkörbe kerülő, növekvő mennyiségű szén-dioxid miatt folyamatosan melegedett a Föld éghajlata. A legújabb tanulmányok viszont arra világítottak rá, hogy az elmúlt 10-15 évben megállt a globális felszíni hőmérséklet emelkedése.

A jelenséget a szakemberek azzal magyarázták, hogy a hőt az óceánok nyelik el. Az elméletnek egyetlen gyenge pontja volt, mégpedig az olyan adatok hiánya, amelyekből levezethető lenne a legnagyobb óceán, a Csendes-óceán vizének melegedése - olvasható a PhysOrg hírportálon.

Ellenkezőleg, amerikai kutatók a Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal - NOAA - adatait elemezve felfedezték, hogy az elmúlt tíz évben csökkent a Csendes-óceán felszíni hőmérséklete.

 Veszély fenyeget

A széljárások, a globális hőmérséklet és egyéb meteorológiai tényezők figyelembevételével kifejlesztett modell révén a kutatók bebizonyították, hogy a Csendes-óceán nyugati részén keletkező hő a keletre tartó szelek közreműködésével a Jávai-tengert az Indiai-óceánnal összekötő Szunda-szoroson szökik el.

A további vizsgálatok kimutatták, hogy az elmúlt évtized során 700 méter mélységig emelkedett az Indiai-óceán vizének a hőmérséklete, ez a légkörből elnyelt hőmennyiség 70%-át teszi ki. Mint a szerzők rámutatnak, az évtizedek során elnyelt hőt az óceánok a jövőben visszaöklendezhetik a légkörbe, ami hirtelen hőmérséklet-emelkedést válthat ki, és világszerte rengeteg környezeti és egyéb problémát okozhat.

Az első kép forrása: flickr.com

Ezt is szeretjük